Arxiu de la Corona d’Aragó | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Arxiu de la Corona d’Aragó Set segles d’història mediterrània i europea a Barcelona

L'Arxiu de la Corona d'Aragó (ACA) és l’arxiu històric que conté el fons documental de les institucions de l’antiga Corona d’Aragó, a més d’altres fons històrics espanyols. L’antic Arxiu Reial de Barcelona acumula entre les seves parets més de set segles d’història.

El rei Jaume II d’Aragó va crear el 1318 l’Arxiu Reial de Barcelona amb l’objectiu d’unificar els fons de tots els territoris de la Corona. Al principi s’hi van custodiar principalment escriptures referents al Patrimoni Reial, així com documents de govern i justícia. Durant la monarquia borbònica es va modernitzar l’edifici (1738), es va aprovar un nou reglament intern (1754) i va passar a anomenar-se Arxiu de la Corona d'Aragó (ACA). Amb el canvi de nom es va iniciar la tasca d’incorporar al fons de la Corona d’Aragó els arxius d’institucions de l’Antic Règim.

Fins l'any 1993 la seva seu va ser el Palau del Lloctinent, un edifici construït entre 1549 i 1557 com una ampliació del Palau Reial Major de Barcelona. Posteriorment la majoria de documents, així com la tasca de recerca, conservació i custòdia, es van traslladar a l’actual seu del carrer dels Almogàvers. La seu històrica es manté per a la difusió, a través de cursos i exposicions, i per a actes protocol·laris.

Planifica la visita

Què puc fer?

- S'organitzen visites guiades a les zones públiques i de treball.
- L'arxiu també disposa d'una aula per a grups docents.

Horaris
Contacte

Arxiu de la Corona d'Aragó
C. Almogàvers, 77
08018 Barcelona
Tel. (+34) 934854285

Veure localització
On menjar i dormir?

Més informació

Històries del patrimoni

Un dels arxius més antics d'Europa

El març del 2015 l'Arxiu de la Corona d'Aragó va ser guardonat amb el Segell de Patrimoni Europeu.