Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya Els segles XIX i XX en imatges
T
Una de les conseqüències de la Revolució Francesa va ser el naixement nacionalismes arreu d’Europa. Catalunya no en va quedar al marge i a mitjans del segle XIX va aparèixer la Renaixença, un moviment cultural que tenia l’objectiu de fer del català una llengua literària i de cultura alhora que exaltava la història de Catalunya i la idea de pàtria.

En aquest context, va néixer el 1890 a Barcelona el Centre Excursionista de Catalunya. L’objectiu fundacional era “fomentar les excursions per la nostra terra per fer que sigui coneguda i estimada, i també publicar els treballs resultants d'aquestes excursions, crear una biblioteca i arxiu". I quina millor manera de documentar les sortides, a finals del segle XIX, que a través de la fotografia.

El Centre Excursionista va recollir tal quantitat de material gràfic que va haver de crear l'Arxiu Fotogràfic al carrer Paradís de Barcelona. Actualment custodia més de 100 fons (400.000 imatges) procedents de donacions particulars i llegats. Les temàtiques són variades: a més de paisatges de Catalunya i activitats muntanyenques, hi ha fotografies d’arqueologia, espeleologia, nàutica, ciclisme, boxa... El conjunt és un important llegat històric de la Catalunya dels segles XIX i XX.

Paral·lelament, l’Arxiu també mostra l’evolució tècnica de la fotografia. Hi trobem col·lodions en vidre de la dècada de 1860, plaques de gelatinobromur de plata de finals del segle XIX, nitrats, plaques estereoscòpiques i autocromes. També es conserven estris fotogràfics històrics com càmeres, trípodes, instruments de laboratori o fotòmetres. 

Planifica la visita

Què puc fer?
La seu es troba en un emplaçament amb molta història: un edifici del segle XV des d’on es poden veure les tres columnes romanes del temple d’August.
Horaris
Àrea d’atenció al soci
De dilluns a divendres
De 9:30 a 13:30 i de 16:30 a 21:30 h
 
Biblioteca
De dilluns a dijous de 17:00 a 21:00 h
 
Sala d’escalada en bloc
Tardes: dilluns, dimarts, dijous i divendres de 17 a 21:30 h
i dimecres de 19 a 21:30 h
Matins: dijous de 9:30 a 12:30 h
c/Sant Pere Més Alt, 29, baixos. Barcelona
 
Contacte
Carrer del Paradís, 10
08002 Barcelona
Tel.: 933 152 311
Veure localització
On menjar i dormir?