Biblioteca de Catalunya | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Biblioteca de Catalunya El patrimoni bibliogràfic català, en un antic hospital gòtic

La història de la bibliografia catalana no es pot entendre sense la tasca d’adquisició, conservació i difusió de col·leccions de gran interès literari, artístic i científic que es realitza a la Biblioteca de Catalunya des de la seva creació, l’any 1907.

En el seu fons aproximat de tres milions d’exemplars destaquen la col·lecció de prop de 20.000 manuscrits i 500.000 cartes. Hi trobem meravelles medievals com ara les Homilies d'Organyà (s. XIII), del Llibre de l'orde de cavalleria, de Ramon Llull i de les quatre grans Cròniques; o manuscrits moderns cabdals com ara l'Oda a la Pàtria, de Bonaventura C. Aribau (1833), o L'Atlàntida, de Jacint Verdaguer.

També són destacables les reserves d’hemerografia i patrimoni sonor, així com les col·leccions gràfiques, amb gravats, dibuixos, mapes i fotografies des del segle XVI i fins l’actualitat.

La Biblioteca de Catalunya també custodia el Museu del Llibre Frederic Marès, format per més de 1.500 documents que va donar el col·leccionista a la institució. I també l’Arxiu Joan Maragall, ubicat a l’antiga residència del poeta.

Des del 1939 la Biblioteca de Catalunya té la seu a l’antic Hospital de la Santa Creu de Barcelona, un dels conjunts més importants del gòtic civil del segle XV a Catalunya. Fruit de la fusió dels diversos hospitals de la Barcelona medieval, va ser durant molts segles l’equipament sanitari més gran del país.

Planifica la visita

Què puc fer?

- S'ofereixen visites guiades tant per al públic en general com per a escoles per a conèixer l'antic Hospital de la Santa Creu.
- El programa d'activitats inclou concerts, teatre, presentacions i exposicions

Horaris
Contacte

Biblioteca de Catalunya
Carrer de l'Hospital, 56
08001 Barcelona
Tel. (+34) 932702300

Veure localització

Més informació

Històries del patrimoni

La Biblioteca de Catalunya, un segle oberta al públic

Vídeo de l'Ajuntament de Barcelona explicant la història de l'equipament en l'any del centenari