Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia de Barcelona | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia de Barcelona Un bell exemple del gòtic català

Ubicada al cor del barri gòtic barceloní, l’edifici de la catedral es va construir al llarg de 150 anys, entre els segles XIII i XV. El lloc escollit va ser el mateix on havia existit prèviament una catedral romànica i, encara abans, un temple paleocristià. El temple està dedicat a la Santa Creu i a Santa Eulàlia, patrona de la ciutat.

La catedral de Barcelona és un bell exemple del gòtic català, allunyat de la verticalitat del francès. Una curiositat d’aquesta construcció és que té el cimbori als peus de la nau, gairebé a tocar de la façana principal. Això era perquè la tribuna reial quedés igual d’il·luminada que l’altar major.

Aquest cimbori i la façana daten de finals del segle XIX i principis del XX. La façana es va aixecar amb motiu de l'Exposició Universal de 1888 seguint l’estil neogòtic.

És un dels elements més significatius del temple juntament amb el claustre gòtic (cal veure ‘l'ou com balla’ el dia de Corpus, consistent a fer ballar un ou buit sobre el raig del brollador de la font) i la cripta de Santa Eulàlia amb el sarcòfag d'alabastre ricament esculpit.

Igualment destacable és la col·lecció de retaules, que ocupen les capelles interiors, entre els que hi ha el Retaule de la Transfiguració, de Bernat Martorell.

Alhora, el cor constitueix un dels conjunts escultòrics més notables del gòtic internacional a Catalunya. Iniciat al segle XIV, al segle XVI es complementa amb mampares amb escenes en relleu de l'Antic Testament i la Passió i les pintures heràldiques dels cadirats.

Planifica la visita

Què puc fer?

No et perdis la història i l’art de la magnífica Catedral gòtica de Barcelona: recorre la seva vintena de capelles, passeja pel claustre i admira una façana ‘moderna’ d’inspiració gòtica...

Serveis
Horaris
Preus
Contacte

Catedral de Barcelona
Pla de la Seu, s/n
08002 Barcelona
Tel. (+34) 933428262

Veure localització
On menjar i dormir?