Ciutat Ibèrica de Calafell | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Ciutat Ibèrica de Calafell Recreant la vida de fa 2.500 anys
T
A partir del segle V aC, el que era un petit assentament ibèric a dalt d’un turó davant els estanys de la platja de Calafell es va convertir en un dels poblats destacats de la tribu dels cossetans. En aquell moment es va aixecar una poderosa muralla i es va traçar una extensa trama urbana. Part de la singularitat d’aquest jaciment, però, es troba en la museografia. I és que s’ha reconstruït bona part de la Ciutadella de Calafell utilitzant criteris de l’arqueologia experimental. El resultat és una aproximació científica i didàctica de com vivien realment els ibers.

De les 3 hectàrees que ocupava el poblat, gairebé s’ha excavat tot el recinte de dins de la muralla. S’ha identificat que algunes de les cases pertanyien a una elit de guerrers i, en el punt més alt, es trobava la casa del cabdill. També s’han localitzat recintes destinats a cultes domèstics, un pou d'aigua, forns per coure pa i torres que servien de magatzem.

Les dades arqueològiques extretes de les excavacions van permetre al 1992 reconstruir el poblat, seguint models museogràfics dels països nòrdics. Es va escollir plasmar l’última fase d’ocupació, al segle III aC, just abans de la romanització de la península Ibèrica. Així, es pot recórrer els carrers i entrar a les cases, que fins i tot estan moblades amb rèpliques dels objectes trobats al jaciment. Aquesta musealització ha fet que la Ciutadella de Calafell formi part des del 2007 de la xarxa europea EXARC (European Exchange on Archaeological Research and Communication).

Planifica la visita

Què puc fer?
Si vols sentir-te de veritat com un iber, participa a les activitats familiars i educatives. També s’organitzen visites guiades.
El jaciment forma part de la Ruta dels Ibers.
Horaris
Preus
Contacte
Ciutadella Ibèrica de Calafell
Ctra. C-31, km 141
43820 Calafell (Tarragona)
Tel. (+34) 977 69 46 83 Veure localització
On menjar i dormir?