Icnites de Fumanya | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Icnites de Fumanya Dinosaures al Berguedà…
T

65 milions d’anys d’antiguitat, més de 38.000m2 d’extensió i 3.500 petjades de dinosaure. Aquestes dades fan del jaciment de Fígols-Vallcebre de Fumanya un dels més importants d’Europa amb restes fòssils del Cretaci superior.

Situat a l'Alt Berguedà, el conjunt paleontològic inclou les antigues explotacions de carbó a cel obert de Fumanya Sud (Fígols), Fumanya Nord, Tumí (Vallcebre) i Coll de Pradell (Vallcebre-Saldes). A més de les petjades (icnites), els paleontòlegs hi han identificat restes de fòssils d’ous i d’ossos de dinosaure, un gran nombre de restes vegetals (troncs d’arbres, fulles de diferents tipus, algues...) i animals (closques de mol·luscs i invertebrats fossilitzats).

El descobriment dels Jaciments de Fumanya data de 1985, quan Lluís Viladrich i la seva esposa, membres del col·lectiu Berguedà de Ciències Naturals, es trobaven d’excursió a la zona i van sospitar que els clots que s’observaven al celobert de Fumanya Sud podrien correspondre a petjades d’algun animal. Les investigacions posteriors de l'Institut Paleontològic Miquel Crusafont de Sabadell van confirmar aquesta primera teoria.

Planifica la visita

Què puc fer?

Tallers per als més petits, visites guiades, conferències i, fins i tot, un viatge en carrilet! Descobreix els dinosaures de Fumanya.

Horaris
Preus
Contacte

Museu de les Mines de Cercs
Plaça Sant Romà s/n
08698 Cercs
Tel. (+34) 938248187

Veure localització
On menjar i dormir?

Més informació

Històries del patrimoni

Petjades de dinosaures titanosaures al Pirineu berguedà

El jaciment de petjades de Fumanya és candidat a ser reconegut com a Patrimoni Mundial de la Humanitat per la Unesco el 2010.