Conjunt Horta de Sant Joan | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Conjunt Horta de Sant Joan La vila medieval que va enamorar Picasso
T
Horta de Sant Joan, el poble de Terra Alta que inspira un jove Picasso marcant-lo per sempre, és una vila que neix sobre un relleu accidentat en un paisatge privilegiat, entre la serra dels Pesells i el Parc Natural dels Ports.

Els orígens de la població d’Orta (com es coneixia el municipi fins al segle XIX) es remunten a molts segles enrere. Els indicis arqueològics parlen d’un assentament del poble iber dels ilercavons a la part més alta del poble, mentre que al conjunt muntanyós de les Roques de Benet hi havia la població romana de Bene. Al segle VIII els musulmans conquereixen la zona i els cristians la reconquereixen al segle XII. En aquesta època Horta de Sant Joan comptava amb un castell i un recinte emmurallat, on va néixer la vila medieval que ha arribat fins a l’actualitat.
 
Encara es conserven els carrerons estrets i concèntrics que envoltaven el desaparegut castell. L’itinerari pel centre històric permet contemplar diversos edificis gòtics (l’església parroquial de Sant Joan Baptista) i renaixentistes (l’ajuntament, la Casa Clúa, la Casa Pitarch o la Casa del Delme) i gaudir de magnífiques vistes sobre la muntanya de Santa Bàrbara.
 
L’any 1898, Pablo Picasso amb només 16 anys va ser convidat a Horta de Sant Joan pel seu company d’estudis Manuel Pallarès per acabar de guarir-se de l’escarlatina. Aquí va començar una relació de l’artista amb el municipi que el va acompanyar tota la vida.
 
11 anys més tard, quan Picasso ja és un artista consolidat, retorna a la vila amb la seva companya Fernanda Olivier. Fruit d’aquesta segona estada són les obres cubistes com La Fàbrica o La Bassa, on l’artista reflecteix els carrers i els voltants d’Horta.  El 1992 és va crear el Centre Picasso, ubicat a l’antic hospital del poble.

Planifica la visita

Què puc fer?
Actualment, un itinerari pel nucli històric de la vila permet visitar els espais vinculats a la vida i l’obra de l’artista malagueny.
 
Si vols fer senderisme per la zona, et pots apropar als peus de la muntanya de Santa Bàrbara, on hi ha una masia amb la Torre del Prior o de Galindo del segle XIV-XV. També s’hi troba el Convent de Sant Salvador (conegut anteriorment com el Convent de la Mare de Déu dels Àngels).
 
A 600 m del poble, podràs veure Lo Parot, una olivera amb 2.000 anys de vida que es considera l’arbre més vell de Catalunya.
Contacte
Tel. +34 977435005 Veure localització