Conjunt monumental de Centcelles | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Conjunt monumental de Centcelles Art en forma de mosaic
Patrimoni de la Humanitat

Més enllà de les especulacions sobre si la construcció era un mausoleu o una vil·la durant l’època romana, el conjunt monumental de Centcelles (Constantí) és únic pels seus mosaics del segle IV. Testimoni arquitectònic excepcional d’època tardoromana a Catalunya, des de l’any 2000 està inclòs en el conjunt de monuments de l’antiga Tarraco declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Les restes més antigues de Centcelles corresponen a un petit edifici rural dels segles II-I aC, que més tard esdevé una magnífica vil·la amb un conjunt de banys. L’espai més destacat és l’estança circular tancada amb una cúpula on es troben els mosaics. Aquests són considerats els mosaics de cúpula de temàtica cristiana més antics del món romà i són excepcionals pel seu bon estat de conservació. S’hi representen diverses escenes, organitzades en tres àrees: una cacera a la part inferior, escenes bíbliques de l’Antic i el Nou Testament a la part central i figures de les quatre estacions a la part superior.

A partir de l’estudi d’aquests mosaics i les pintures murals, es podria pensar que la vil·la es va convertir en un mausoleu. Tot i així, la seva interpretació encara és incerta. Les primeres tesis dels investigadors apuntaven que els mosaics feien referència a la tomba de Constant, fill de l’emperador Constantí el Gran. Recerques més recents, en canvi, consideren que Centcelles va ser la vil·la tardoromana d’un personatge destacat de la jerarquia eclesiàstica o civil.

Planifica la visita

Què puc fer?

- Durant la visita al monument, podràs viatjar a l'antic Imperi Romà a través d'un audiovisual per conèixer els secrets d'aquesta vil·la.
- Diverses activitats educatives acosten els més petits a Centcelles i els conviden a interpretar i posar en valor el seus mosaics.

Horaris

Gener, febrer, novembre i desembre:
Laborables: de 10 a 13:30 i de 15 a 17:30 h
Diumenges i festius: 10-14 h

Març, abril, maig i octubre:
Laborables: de 10 a 13:30 i de 15 a 18 h
Diumenges i festius: 10-14 h

Juny, juliol, agost i setembre:
Laborables: de 10 a 13:30 i de 16 a 20 h
Diumenges i festius: 10-14 h
Dilluns: tancat

Tancat els dies: 1 de gener, 1 de maig, 25 i 26 de desembre. Dies festius locals: 20 de gener i 1 d'agost.

Preus

Entrada: 2,50 euros

Entrada reduïda: 1,50 euros
Les persones de 65 anys o més, pensionistes, les persones titulars del Carnet Jove, estudiants amb carnet d’estudiant internacional, les persones posseïdores del carnet de família nombrosa o monoparental, grups no turístics de 10 o més persones amb reserva prèvia

Entrada gratuïta:
Les persones menors de 16 anys, persones aturades, persones membres de l’ICOM (International Council o Museums) o de l’ICOMOS (International Council of Monuments), persones membres de l’Associació de Museòlegs de Catalunya, degudament acreditades, persones professores d’ensenyament reglat, degudament acreditades, grups d’estudiants amb professor que hagin fet reserva prèvia i l'últim dimarts de cada mes entre mesos d’octubre a juny.

Contacte

Vil·la romana de Centcelles
Afores s/n
43120 Constantí
Tel. 977523374

Veure localització
On menjar i dormir?

Més informació