Mercats, fires i rutes gastronòmiques | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Mercats, fires i rutes gastronòmiques Tradició i productes de qualitat
T

Des d’abans de l’edat mitjana se celebren fires i mercats gastronòmics a Catalunya. Van néixer com a necessaris punts de trobada entre comerciants i compradors, i ha esdevingut també en lloc d’articulació social.

Els mercats tal i com els coneixem avui van sorgir com a resposta a l’escassetat de subministraments fruit de les concentracions humanes: calia fixar unes dates per a l’intercanvi comercial. Un dels mercats catalans més antics dels quals es té constància és el de Bellcaire, al segle XIV.

Les fires, en canvi, depenien dels moviments del bestiar i de les rutes comercials, anaven lligades a festivitats religioses i acostumaven a tenir una periodicitat anual. Actualment encara hi ha poblacions com Guimerà, Peratallada, Batea, Vic o Montblanc que un cop l’any celebren aquestes fires per rememorar les de l’edat mitjana.

La imatge i els productes dels mercats i fires catalans són avui molt diferents. El que no ha variat és el seu caràcter d’esdeveniment social i tradicional, i el fet que són sinònim d’assortiment de qualitat. Així, actualment existeix un extens calendari de fires i mercats arreu del territori, i també s’han creat rutes gastronòmiques per promoure els productes locals.