Museu Etnogràfic de Ripoll | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Museu Etnogràfic de Ripoll Del col·leccionisme a l’etnologia
T
Impulsats per l’esperit de la Renaixença i conscients que gran part del patrimoni tradicional català era a punt de desaparèixer, un grup d’intel·lectuals encapçalat pel folklorista Rossend Serra va iniciar a finals del segle XIX un meticulós treball de recopilació d’històries, llegendes i cançons del Ripollès. Fruit d’aquesta tasca, el 1929 van crear l’Arxiu Museu Folklòric de Sant Pere, que ha donat lloc al Museu Etnogràfic de Ripoll.
 
Obert el 2001 a l’antiga casa senyorial de Can Budallés, després d’estar 10 anys tancat, l’actual museu treballa en la recerca, conservació, interpretació i difusió del patrimoni etnològic material i immaterial, principalment de Ripoll i dels Pirineus gironins. La nova museografia mostra de manera didàctica i modernitzada –incorporant audiovisuals, àudios i pantalles interactives- més de 5.000 objectes.
 
El recorregut és per 12 col·leccions que expliquen entre d’altres coses com era la pagesia, els oficis, els pastors, la vida a la llar o la religiositat popular. Destaca la col·lecció dedicada a la farga i el ferro, elements fonamentals en l’economia de la comarca des de l’Edat Mitjana. I en especial la col·lecció d’armes de foc portàtils ripolleses, un producte que va assolir fama internacional.  

Planifica la visita

Què puc fer?
Els més petits i les escoles podran conèixer com vivia la gent de fa cent anys, quins costums tenia, amb quines joguines jugaven... a partir de tallers i activitats.
Serveis
AccessibilitatLloguer d'espais
Horaris
Preus
Contacte
Museu Etnogràfic de Ripoll
Plaça de l'Abat Oliba s/n
17500 Ripoll (Girona)
Tel. (+34) 972703144 Veure localització
On menjar i dormir?