VINSEUM – Museu de les Cultures del Vi de Catalunya | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
VINSEUM – Museu de les Cultures del Vi de Catalunya Vinyes, terra i identitat
Parlar de vi al Penedès és parlar de la identitat de tota una comarca. Aquesta simbiosi entre història, cultura i territori la reflecteix el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya (VINSEUM) de Vilafranca del Penedès, el primer museu del vi de l’Estat espanyol.
 
VINSEUM va néixer l’any 2007 com un espai perquè els visitants experimentin la cultura del vi. És l’evolució conceptual del Museu de Vilafranca – Museu del Vi, que es va fundar el 1935 per ubicar diferents col·leccions relacionades amb el Penedès. Actualment aquest fons supera ja les 17.000 peces que abracen matèries com l’arqueologia, l’art (amb una important col·lecció de ceràmica), l’etnologia o la història natural.
 
Però el que ha convertit el museu en referent és el fons relacionat amb la viticultura: eines del camp, àmfores, pitxells de ceràmica, copes d'estany i d'argent, exemplars de cristalleria de Bohèmia, etc. Destaquen els diorames del vi que narren la història de la viticultura. Així, es poden veure escenes de cellers d’Egipte i Roma o del Monestir de Poblet. A més dels objectes, VINSEUM també compta amb un important fons documental sobre la vinya i el vi.
 
El recorregut per l’exposició permanent s’inicia a la tercera planta de l’edifici principal, un antic palau dels Reis de la Corona d’Aragó (segle XII-XIII). Una cuidada i moderna museografia endinsa el visitant en un recorregut immersiu per les diverses col·leccions. Fins i tot compta amb un mòdul multisensorial anomenat "La Mirada Tàctil". La visita acaba a l’espai de la Taverna del Museu, on es pot degustar vi o cava.

Planifica la visita

Què puc fer?
El VINSEUM organitza visites per a grups a través de reserva prèvia.
Descobreix l'Escola dels Sentits, una proposta educativa per apropar-se a les cultures del vi a través de tallers i activitats diverses.
Serveis
AccessibilitatLloguer d'espaisCafè / Restaurant
Horaris
Contacte
VINSEUM
Plaça Jaume I, 5
08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona)
Tel. (+34) 938900582 Veure localització
On menjar i dormir?
Materials per a la visita