Monestir de Sant Cugat | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Monestir de Sant Cugat 5 segles d’història
T

Famós sobretot pel seu impressionant claustre romànic, el Monestir de Sant Cugat, regit per l’orde benedictí, conté elements preromànics, gòtics i renaixentistes.

Construït entre els segles IX i XIV, a l’església hi trobarem la clàssica planta basilical de tres naus i tres absis, que s’assenten sobre les restes d’un castrum romà. El temple es caracteritza per la sobrietat del romànic en la falta de decoració i la poca llum, i la grandiositat del gòtic gràcies al cimbori del segle XIII: una construcció de vuit cares amb grans finestres.

La prosperitat del segle XII va propiciar la construcció del primer pis del claustre, format per llargues galeries amb arcs de mig punt que descansen sobre parelles de columnes i diversos pilars. Però el que de segur atrapa la mirada del visitant són els 144 capitells romànics.

Fets amb pedra de Montjuïc, es van esculpir entre finals del segle XII i el XIII i hi trobem un fet totalment insòlit: la signatura del seu autor. Així, sabem que l’escultor Arnau Cadell es va autoretratar en un capitell corinti i va escriure en llatí: "Aquesta és la figura de l’escultor Arnau Cadell, que tal claustre construí a perpetuïtat".

Planifica la visita

Què puc fer?

Descobreix l'art i la història d'aquest edifici de primer ordre a partir de visites guiades i tallers que s'organitzen periòdicament.

Horaris
Preus
Contacte

Reial Monestir de Sant Cugat
Plaça d' Octavià, 1
08172 Sant Cugat del Vallès (Barcelona)
Tel. (+34) 936759951

Veure localització
On menjar i dormir?

Més informació

Històries del patrimoni

El Monestir des de l'aire

Un recorregut a vista d'ocell per descobrir tots els racons d'aquesta construcció medieval de primer ordre