Monestir de Santa Maria de Ripoll | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Monestir de Santa Maria de Ripoll El gran monestir medieval català
T

Bressol de Catalunya. Així és com es coneix el Monestir de Santa Maria de Ripoll i no és estrany. Fundat pel comte Guifré el Pelós l’any 879, sota la direcció de l’abat Oliba esdevé un centre religiós i cultural de primer ordre, amb un temple romànic ampli i majestuós i un scriptorium amb una gran producció literària, a l'alçada d'altres abadies europees d'aquest període.

La portalada del monestir, del segle XII, és la gran protagonista del conjunt. Dóna la benvinguda a fidels i curiosos i és una de les grans peces escultòriques del romànic europeu. Està totalment esculpida amb escenes de l’Antic Testament i al•legories. D’aquí que sigui coneguda com “la Bíblia de pedra”. La seva monumentalitat testimonia la grandesa que va viure Ripoll. No en va, durant molts anys el monestir va ser també el panteó dels comtes de Besalú i de Girona.

L'edifici va passar per diverses ampliacions i reconstruccions motivades per la falta d'espai, incendis, un terratrèmol i pillatges. Al 1886, el bisbe de Vic, Josep Morgades, encarrega la reconstrucció del monestir a l’arquitecte Elies Rogent. Ripoll recupera l’església i el claustre del monestir del segle XI amb una interpretació neoromànica.

Actualment Santa Maria de Ripoll es pot visitar i s'ha habilitat un centre d'interpretació i una exposició permanent sobre l’scriptorium, on s'explica la seva importància.

Planifica la visita

Què puc fer?

Participa en les visites guiades per a tots els públics al Monestir i no et perdis ni la portalada ni el seu cèlebre scriptorium.

Serveis
AccessibilitatAudioguies
Horaris
Preus
Contacte

Monestir de Santa Maria de Ripoll
Plaça de l’Abat Oliba s/n
17500 Ripoll (Girona)
Tel. (+34) 972704203

Veure localització
Materials per a la visita

Més informació

Històries del patrimoni

Restauració de la Portalada de Ripoll

La intervenció de conservació-restauració va deixar al descobert la policromia medieval del pantocràtor