Museu de la Noguera | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Museu de la Noguera De la medina a la ciutat
T
Què va significar viure a cavall de la Marca Superior de l’Al-Àndalus i els comtats catalans? El Museu de la Noguera explica com va marcar socialment, ideològicament i culturalment la comarca, i molt especialment la ciutat de Balaguer, que conserva un dels conjunts de patrimoni andalusí més importants de Catalunya i un dels referents de la península.  

A partir dels materials arqueològics exposats, es mostra el caràcter propi de la cultura del món andalusí, diferenciada del món feudal representat pel comtat d’Urgell. I és que al 1105 el comte d’Urgell conquereix Balaguer i això va suposar un punt d’inflexió per a la ciutat.

De tot el fons, destaquen les restes provinents del jaciment d'època andalusina de Pla d’Almatà. Permeten construir un relat de com era la vida a la medina de Balaguer des dels seus orígens al segle VIII, quan era un campament militar, fins que es va convertir en una pròspera ciutat on hi convivien musulmans, cristians i jueus. Es poden veure ceràmiques, una safa o fins i tot instruments quirúrgics o cosmètics d’aquesta època.

El museu també dedica un espai al hisn (castell) de Balaguer que representa el centre del poder, tant en època andalusina com en època comtal. Es mostren les guixeries que decoraven el palau taifa (segle XI), un dels pocs conjunts d’arquitectura islàmica d'aquesta època a la península Ibèrica. Es recullen també alguns elements decoratius i domèstics de l’època en què el hisn en converteix en el palau dels comtes d’Urgell. 

Planifica la visita

Què puc fer?
Participa al taller de recerca d’or al riu Segre.
Horaris
Tot l’any: de dimarts a dissabte, d’11.00 a 14.00 i de 18.00 a 20.00 hores; diumenge i festius, d’10.00 a 14.00 hores.
 
Dies de tancament: dilluns no festiu.
Preus
Tarifa general: 3,10 €
 
Tarifa de grup: 2,05 € per persona, a partir de deu persones
 
Contacte
Plaça dels Comtes d'Urgell, 5
25600
Balaguer  (La Noguera)
+34 973 445 194
Veure localització