Pintures rupestres de les Muntanyes de Prades | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Pintures rupestres de les Muntanyes de Prades Un espai de culte al sol
Patrimoni de la Humanitat
T
El conjunt de pintures rupestres de les Muntanyes de Prades està format per una quarantena de jaciments, però només tres són visitables: Portell dels Lletres, Mas d'en Llort i Mas d'en Ramon d'en Bessó.
 
A les composicions i escenes pictòriques s’observen caçadors i animals salvatges com cabres, cérvols, bòvids, senglars, etc., així com pastors amb animals domèstics i un gran nombre de signes abstractes i simbòlics. Permet veure la transició dels recol·lectors-caçadors (llenguatge més senzill) cap als agricultors (llenguatge més complex).
 
Aquest també podria haver estat un espai de culte al sol: a banda de les escenes de caça, també hi veiem la recol·lecció de la mel i postes de sol.
 
Per facilitar la comprensió del conjunt de totes les pintures, es va crear el Centre d'Interpretació de l’Art Rupestre de les Muntanyes de Prades, situat a Montblanc. S’hi pot veure una bona mostra d'aquestes imatges prehistòriques i també una exposició, amb reproduccions a escala real dels abrics rupestres.
 
Part del conjunt (una quinzena) va ser inclòs a la llista del Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1998, juntament amb la resta de jaciments d’art rupestre de l’arc mediterrani de la península Ibèrica, i és part de la Ruta de l’Art Rupestre.

Planifica la visita

Què puc fer?
Al Centre d’Interpretació d’Art Rupestre Muntanyes de Prades, seu del Museu Comarcal de la Conca de Barberà, es pot veure una bona mostra d’aquestes imatges prehistòriques i també una exposició, amb reproduccions a escala real dels abrics rupestres.

Les visites guiades als abrics amb pintures rupestres del Portell de les Lletres, Mas d’en Llort i Mas d’en Ramon d’en Bessó estan gestionades per la cooperativa Reboll. Cal inscripció prèvia.

Horaris
Centre d’Interpretació d’Art Rupestre de les Muntanyes de Prades
De dilluns a dijous: de 10h a 14h.
Divendres: de 10 a 14h i de 16h a 19h.
Dissabtes, diumenges i festius: Visites concertades.
 
Visites guiades – Pintures Rupestres de les Muntanyes de Prades
Cal inscripció prèvia.


Preus
Centre d’Interpretació d’Art Rupestre de les Muntanyes de Prades
General: 4,00 €
Reduïda: 2,00 € (persones de 65 anys o més, menors 18 anys, pensionistes, carnet d’estudiant, família nombrosa, professorat estranger)
Gratuïta (habitants de la Conca de Barberà, grau de minusvalidesa d’almenys el 33%, membres de l’Associació Museu-Arxiu de Montblanc i Comarca, membres de l’associació de museòlegs, membres de l’ICOM, persones a l’atur de l’estat espanyol, magisteri i professorat de l’estat espanyol)
Suplement visita concertada fora de l’horari d’obertura: 10 €
 
Visites guiades – Pintures Rupestres de les Muntanyes de Prades
Preu individual: 10 € / persona, els dies que s'oferta
Preu grup: 90€ (màxim 12 persones)

Contacte
Centre d’Interpretació d’Art Rupestre de les Muntanyes de Prades
Carrer de la Pedrera, 2
43400 Montblanc (Conca de Barberà)
Telèfon: 977 862 177
Correu electrònic: administracio@mccb.cat / info@mccb.cat
 
Visites guiades – Pintures Rupestres de les Muntanyes de Prades
Cooperativa Reboll
Telèfon: 696 718 135
info@reboll.coop

Veure localització