Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona 250 anys divulgant la ciència i la tecnologia
RACAB. Bocachete/ Wikimedia Commons. Domini públic
Al número 115 de la Rambla de Barcelona hi trobem un imponent edifici modernista obra de Josep Domènech i Estapà. Alberga la seu de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB), inaugurada l’any 1764 gràcies a l’impuls de diversos prohoms de la ciutat. Actualment, amb més de dos segles i mig de vida, la institució segueix treballant per la divulgació dels coneixements científics i tecnològics a la ciutat.
Les dues torres de l’edifici, associades a les mesures astronòmiques i finalitzades l’any 1893, emmarquen un rellotge que, durant dècades, va determinar l'hora oficial de Barcelona. Les escultures que el flanquegen representen el geni científic -amb un compàs- i l’artístic. Són dues figures obra de Rafael Atché i Farré, també autor de l'estàtua de Colom al final de la Rambla.
A l’interior de l’edifici destaca la Sala dels Rellotges, amb una espectacular col·lecció de mecanismes com el rellotge astronòmic d’Albert Billeter, guanyador de la Medalla d’Or a l’Exposició Universal de 1888. A la mateixa planta, la Sala d’Instruments alberga una singular exposició d’aparells i ginys dels segles XVIII al XX; aquí s’hi conserva la càmera daguerreotípica amb la que es va fer la primera fotografia a Espanya. Va ser l’any 1839 als Porxos d’en Xifré (Pla de Palau), amb un temps d’exposició de més de 20 minuts!
A la Sala d’Actes destaquen les pintures murals de Fèlix Mestres. L’arxiu i la biblioteca contenen un fons documental de gran valor històric: amb més de cent mil volums, és una de les col·leccions més importants d'Espanya.
Planifica la visita
Què puc fer?
Un dels espais que pertanyen a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona és l’Observatori Fabra, construït entre el 1902-1904 a la serra de Collserola, just una mica més avall del Tibidabo. Pots visitar-lo de dia, de nit i fins sopar sota les estrelles. No et perdis els dos telescopis centenaris ni la terrassa panoràmica.
Més informació
Històries del patrimoni
Què fa l’Acadèmia?
Entra dins l’edifici de la Rambla de Barcelona.