Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona 250 anys divulgant la ciència i la tecnologia
T
Al número 115 de la Rambla de Barcelona hi trobem un imponent edifici modernista obra de Josep Domènech i Estapà. Alberga la seu de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB), inaugurada l’any 1764 gràcies a l’impuls de diversos prohoms de la ciutat. Actualment, amb més de dos segles i mig de vida, la institució segueix treballant per la divulgació dels coneixements científics i tecnològics a la ciutat.

Les dues torres de l’edifici, associades a les mesures astronòmiques i finalitzades l’any 1893, emmarquen un rellotge que, durant dècades, va determinar l'hora oficial de Barcelona. Les escultures que el flanquegen representen el geni científic -amb un compàs- i l’artístic. Són dues figures obra de Rafael Atché i Farré, també autor de l'estàtua de Colom al final de la Rambla.

A l’interior de l’edifici destaca la Sala dels Rellotges, amb una espectacular col·lecció de mecanismes com el rellotge astronòmic d’Albert Billeter, guanyador de la Medalla d’Or a l’Exposició Universal de 1888. A la mateixa planta, la Sala d’Instruments alberga una singular exposició d’aparells i ginys dels segles XVIII al XX; aquí s’hi conserva la càmera daguerreotípica amb la que es va fer la primera fotografia a Espanya. Va ser l’any 1839 als Porxos d’en Xifré (Pla de Palau), amb un temps d’exposició de més de 20 minuts!

A la Sala d’Actes destaquen les pintures murals de Fèlix Mestres. L’arxiu i la biblioteca contenen un fons documental de gran valor històric: amb més de cent mil volums, és una de les col·leccions més importants d'Espanya.

Planifica la visita

Què puc fer?
Un dels espais que pertanyen a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona és l’Observatori Fabra, construït entre el 1902-1904 a la serra de Collserola, just una mica més avall del Tibidabo. Pots visitar-lo de dia, de nit i fins sopar sota les estrelles. No et perdis els dos telescopis centenaris ni la terrassa panoràmica.
Contacte
Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona
La Rambla, 115
08002 Barcelona
Tel. (+34) 933170536 Veure localització

Més informació