Santa Maria del Mar | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Santa Maria del Mar La catedral del poble

Durant la transformació de la Catedral de Barcelona al segle XIV, els parroquians del barri de la Ribera van decidir aixecar una altra església que esdevindria un dels grans referents del gòtic català.

El rei Alfons el Benigne va posar la primera pedra del temple el març de 1329 per coronar la conquesta de Sardenya i l’expansió del domini català pel Mediterrani. La catedral del mar es va construir en un temps rècord: només 54 anys. Tot el barri de la Ribera hi va participar amb diners i baixant una a una les pedres de La Foixarda, la pedrera de Montjuïc.

Observada des de l’exterior, Santa Maria del Mar és una construcció compacta, llisa, sense grans obertures ni ornaments. En canvi a dins, l’ordenació s’allunya de la típica configuració de l’època per donar lloc a un únic espai diàfan. I és que les naus estan construïdes de tal forma que en semblen una sola.

Cal parar especial atenció a la llum. La seva estructura de bloc compacte fa que entri nítida pels quatre costats de l’església, sense crear les ombres i els jocs de llum típics dels temples gòtics. És especialment destacable la rosassa, d’estil flamíger.

La bellesa de Santa Maria del Mar és racional i abstracta i ha arribat a captivar grans arquitectes com Le Corbusier.

Planifica la visita

Què puc fer?

No et perdis el recorregut que permet fer tota la volta a l’església de Santa Maria del Mar des dels seus terrats, pujar al pis principal de les capelles de l’absis i accedir a la cripta. Una visita que permet descobrir l’església i la ciutat medieval des d’una perspectiva espectacular

Serveis
Horaris
Contacte

Basílica Santa Maria del Mar
Plaça Santa Maria, 1
08003 Barcelona
Tel. (+34) 933102390

Veure localització
Materials per a la visita