Agrícola Falset Marçà | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Agrícola Falset Marçà El nou “castell” de Falset
Situat en un terreny amb un cert desnivell, topografia que agradava a Martinell per aprofitar millor l’espai, la Cooperativa Falset Marçà es va construir l’any 1919.

En aquest edifici, que evoca les formes d’un castell, hi trobem una de les característiques que defineixen l’arquitectura modernista i que continuen utilitzant els deixebles de Gaudí i Domènech i Montaner: la recuperació i la lliure interpretació de les formes arquitectòniques medievals catalanes.

El celler està format per dos edificis perpendiculars, responent a la divisió d’espais de treball: el moll de descàrrega i la sala de màquines al més petit, i la sala de tines i cups al més gran.

Però la novetat a Falset és l’absència de l’arc parabòlic. La coberta de teula a dues vessants se sustenta gràcies a les clàssiques encavallades de fusta que, al seu temps, descansen sobre pilars de maó units amb arcs formers. Al cos central del celler de Falset hi podem observar 9 finestres verticals molt estilitzades i coronades per un gran arc de descàrrega. De les tres portes d’entrada al celler, la principal forma un arc de mig punt adovellat a l’estil medieval.

A banda i banda s’hi aixequen dues torres de planta quadrada, amb grans obertures verticals i cantonades acabades amb maó vist, que contrasta amb el blanc de la resta del mur i crea un bell equilibri de línies i colors. L’últim element a destacar és el dipòsit de l’aigua. Funcional i artístic, el del celler de Falset és circular i està sostingut per dos arcs parabòlics encreuats i amb quatre pilastres que el cenyeixen, tot fet amb maó vist.

Planifica la visita

Què puc fer?
- A banda de la visita guiada estàndard, pots conèixer més a fons aquesta joia del modernisme, la vida de pagès i el Priorat en un format ben original: la visita teatralitzada.
- Si et vols endinsar de ple a la vida de pagès i entendre el territori i el fet cooperatiu tens a la teva disposició ‘Cooperativa experience’.
- No et perdis el tast a la posta de sol, un recorregut per les elaboracions de la Cooperativa que acaba amb un tast-degustació enogastronòmic al terrat del celler.
- I a l’estiu, una proposta gastronòmica ben diferent: gelat i vi! Un maridatge amb els peus en remull per sorprendre amics i família.
Horaris
Oficina Falset:
De dilluns a divendres de 10h a 14h
 
Oficina Marçà:
De dilluns a divendres de 12h a 14h
 
Botiga de Falset
De dilluns a divendres de 9:30h a 13:30h i de 16h a 20h
Dissabtes de 9:30h a 14h i de 16:30h a 20h
Diumenges de 10h a 14h
 
Botiga de Marçà
De dilluns a dissabte de 10h a 13h
Preus
Visita guiada al celler modernista noucentista
General: 12€
 
Visita teatralitzada
General: 12€
 
Cooperativa experience
Per a grups d'entre 4 i 8 persones
35 € per persona
Amb dinar: 60 € per persona
 
Tast a la posta de sol
General: 25€
 
Cinc garnatxes per a cinc gelats: maridatge entre vinyes
General: 30€
 
Consulta els preus al web.
Contacte
Oficina Falset:
C. Miquel Barceló, 31. 43730. Falset
Tel. +34 977 830 105
Fax. +34 977 830 363
comunicacio@etim.cat
 
Oficina Marçà:
Pl. de les Arenes, 3 43775 Marçà
Tel. 977178366
comunicacio@etim.cat
 
Botiga de Falset
C. Miquel Barceló, 31. 43730. Falset
Tel. 977830105 extensió 5
 
Botiga de Marçà
C. de Dalt, 74. 43775. Marçà
Tel. +34 977 178 20 Veure localització
On menjar i dormir?
Materials per a la visita