Seu d'Ègara | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Seu d'Ègara 10 segles d’història de l’art en un sol recinte
T

Els temples de Sant Pere, Sant Miquel i Santa Maria, que originalment configuraven la "catedral" paleocristiana d’Ègara, responen a múltiples etapes constructives que han deixat la seva empremta en forma de varietat d’estils –des del tardoromà fins al gòtic- i disciplines artístiques. Es tracta, doncs, d’un conjunt monumental únic a Catalunya.

La primera construcció és un conjunt paleocristià que exerceix com a seu del bisbat d’Ègara i del que encara hi ha vestigis als temples de Santa Maria i Sant Miquel. El fet que hi hagi tres esglésies ha estat interpretat històricament com una "còpia" del model bizantí de l’antiguitat –dues esglésies i un baptisteri- però després de les darreres excavacions (2000-2007) els estudiosos pensen que l’església de Sant Miquel no funcionava com a baptisteri, sinó que tenia un ús funerari. Per tant, ens trobem davant d’una catedral paleocristiana, organitzada com una ciutat en miniatura amb diversos temples i dependències.

La segona etapa constructiva l’hem de situar als segles IX i X, després de la conquesta cristiana del territori dominat pels musulmans. Per tant, l’estil és preromànic; d’aquesta època en queden moltes mostres a les esglésies que, finalment, es van donar per acabades en una tercera i definitiva etapa, ja romànica (s. XI-XII).

Planifica la visita

Què puc fer?

- Passeja per fora i visita per dins les esglésies de Sant Pere de Terrassa. Pots fer la visita individual o en grup.
- Ofereix visites i activitats especials per a escoles i estudiants, cursos i tallers.

Serveis
Accessibilitat
Horaris
Preus
Contacte

Seu d'Ègara. Esglésies de Sant Pere
Pl. del Rector Homs, s/n
08222 Terrassa (Barcelona)
Tel. (+34) 937833702

Veure localització

Més informació

Històries del patrimoni

Pedres amb ànima

L'antiga Seu d'Ègara explica una història tan difícil com apassionant sobre l'art, les creences, el poder i la vida de les cultures