Torre de la Manresana | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Torre de la Manresana Una atalaia de frontera
Al segle X, una xarxa de torres de guaita limitava el comtat d'Osona, que llavors estenia els seus dominis per l'Anoia i la Segarra. De totes elles, la Torre de la Manresana a Prats de Rei és la que millor ha suportat el pas del temps. Tant és així que també va ser un dels escenaris de la Guerra de Successió.
 
Al voltant seu s’aixecava un castell medieval de frontera del qual en resten només els basaments de les muralles i una estança. La torre, reformada al segle XII, és l’únic element en bon estat que s’ha conservat del conjunt.
 
I és que està especialment reforçada. Construïda amb carreus, la Torre de la Manresana s’estructura en tres nivells i amb un gruix de mur descendent, que va dels 215 cm de la base als 160 cm del darrer nivell. Una de les claus de la seva seguretat és que només s’hi podia entrar per una porta ubicada a mitja alçada, a la qual s’accedia a través d’una escala llevadissa.
 
La  terrassa, situada a 21 metres d’alçada, ofereix una àmplia panoràmica de la comarca de l’Anoia. Per això al 1711 va ser escenari clau dels enfrontaments entre austriacistes i borbons per tal de controlar la zona de Calaf.

Planifica la visita

Què puc fer?
El monument és d’accés lliure a l’exterior. Per accedir a l’interior i a la part superior de la torre cal fer reserva prèvia per correu electrònic a monuments.acdpc@gencat.cat o per telèfon al 93 316 27 40 (Ext. 14402)
Preus
Visita gratuïta. 
Contacte
Torre de la Manresana
Paratge de la Manresana. Polígon 14
08281 Els Prats de Rei Veure localització

Més informació

Històries del patrimoni

Commemoració del Tricentenari

Habilitació de la Torre de la Manresana per commemorar els 300 anys de la Batalla de Prats de Rei.