Universitat de Cervera | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Universitat de Cervera Mostra única del barroc català

Cervera acull una de les construccions barroques més belles de Catalunya. La imponent sobrietat de l’edifici de la Universitat és la petja que en queda de la institució que el va aixecar.

Les circumstàncies polítiques són les que fan possible la creació d’aquesta institució d’ensenyament superior. La funda el rei Felip V l’any 1717 com a compensació pels danys soferts durant la Guerra de Successió, i es converteix en centre intel·lectual de Catalunya.

L’arquitectura majestuosa de l’edifici segueix un esquema propi de l’arquitectura militar, amb una planta rectangular amb torres als angles. La façana principal és d’estil barroc moderat i s’adapta al caràcter local, mentre que la segona façana, la interior, representa les noves tendències neoclàssiques.

L’espai més significatiu d’aquest majestuós edifici és el paranimf o saló d’actes, que inclou també la capella. A l’altar hi ha un retaule barroc realitzat pel mestre Jaume Padró, un petit absis amb escultures d’alabastre de Sarral envoltades de marbres de colors. Presideix el conjunt la Immaculada Concepció, patrona de la Universitat i representant de la Saviesa.

Planifica la visita

Què puc fer?

-S'organitzen diversos tipus de visites: guiades i teatralitzades per conèixer l'Universitat, l'Església i el poble de Cervera.

Horaris
Preus
Contacte

Universitat de Cervera
Plaça Universitat s/n
25200 Cervera (Lleida)
Tel. (+34) 973531303

Veure localització
On menjar i dormir?

Més informació

Històries del patrimoni

La història de la Universitat de Cervera

Una breu introducció a com va néixer i es va transformar la que a partir del Decret de Nova Planta va ser l'única universitat de Catalunya.