Amb aquesta sessió didàctica els alumnes descobreixen què és un arxiu, què s’hi fa, què s’hi guarda, per què, i sobretot com els pot ser útil d’una forma amena i dinàmica.
Aquesta activitat es desenvolupa a partir d’una presentació en power point de l’arxiu, les seves funcions i els seus fons. A continuació, es mostren i comenten diferents documents originals de diverses èpoques, suports i tipologies documentals com: pergamins, fotografies, cartells, documents administratius o personals, programes de festa major, entre d'altres, escollits en funció dels interessos i demandes de cada centre.
La sessió es conclou amb un itinerari guiat per les instal·lacions de l’Arxiu, en què els alumnes recorren els espais de treball i observen in situ els diferents processos que s’apliquen per a l’organització i el tractament de la documentació: moll de descàrrega i sala de tria i primers tractaments, els dipòsits de documents i la sala de consulta.
L’activitat es modula atenent als continguts curriculars de cadascun dels nivells educatius i permet introduir els alumnes al món de la recerca històrica, alhora que promou el coneixement i el respecte del patrimoni documental.
Els arxivers de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà visiten els instituts de la comarca que ho sol·liciten, per guiar als estudiants en la tria del tema del treball i donar-los alguns conceptes metodològics bàsics per a la seva confecció.
La idea clau rau en què els estudiants que opten per fer recerca històrica, l’acabin realitzant i no es dediquin a copiar el que altres ja han escrit abans. Que la recerca sigui inèdita i en la mesura de les seves possibilitats. Han de tenir els coneixements necessaris per poder extraure dades i informació de les fonts que estudien, les habilitats metodològiques per treballar-les i la capacitat de pensar-les i extreure’n conclusions.
Un bon treball de recerca no és el més ambiciós, sinó el que permet als estudiants posar a prova i millorar aquests aspectes de la seva formació.
L’Arxiu Històric de la Diputació de Barcelona està ubicat en l’antic recinte de la Maternitat i per tant proposa una activitat en la que es combina la visita al recinte històric juntament amb un recorregut per les instal·lacions de l’arxiu i una visualització dels documents que custòdia. La primera part de la visita consisteix en una passejada pels jardins per tal de conèixer la història del recinte i els seus edificis. Posteriorment es visita l’edifici de l’Arxiu Històric amb un recorregut per les instal·lacions per seguir els passos d’un document des de l’arribada a l’arxiu fins a la seva conservació. Es visitaran els dipòsits, on hi haurà una selecció de documents per tal de “fer un tastet”. Finalment veurem el fons Juncadella, que consta de plaques de vidre que hem digitalitzat i que es poden visualitzar en tres dimensions, mitjançant unes ulleres. Com a record de la visita es reparteix un petit obsequi i es fa una fotografia de grup (si es creu escaient).
Empúries proposa aquesta visita teatralitzada a l'alumnat d'educació infantil, primària, secundària i batxillerat.
La Iulia Domitia i el Caius Aemilius, antics habitants de l'Emporiae romana del segle I dC, ens mostraran com era la seva ciutat, com s'hi vivia, com eren les cases, els carrers, les places, els mercats i els temples. Una visita pensada per conèixer la història de l'antiga ciutat d'Empúries. Una visita lúdica que apropa els alumnes a la cultura romana a partir de les restes de la ciutat d'Emporiae i de les històries d'aquests antics personatges.
Habilitats que desenvolupa: identificar les principals etapes de la història de la humanitat; conèixer els trets més importants de la civilització romana; identificar les formes de vida a Catalunya abans i després de la romanització; desvetllar l'interès pel coneixement de la nostra història; valorar i respectar costums i formes de vida dels avantpassats, entenent-los com a herència de civilització; aprendre a valorar i respectar el patrimoni pel seu valor cultural i com a font de coneixement, i actuar a favor de la seva protecció.
L’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà ofereix visites guiades per als alumnes a partir de cicle mitjà fins a Batxillerat de la mà de l’arxiver. Es tracta de sessions adaptades segons els nivells i les edats, d’una hora de durada, en la que mitjançant un vídeo d’uns 20 minuts, es relata què és un arxiu i la seva missió vers la societat. Complementant aquest vídeo, la visita guiada segueix tots els passos i processos des de que la documentació ingressa a l’arxiu, la seva neteja, la seva classificació, el seu inventari, fins la seva instal·lació definitiva als compactes dels dipòsits d’arxiu, i la posterior consulta per part dels usuaris.
El Museu de Ceràmica La Rajoleta proposa aquesta visita guiada a l'alumnat d'educació secundària, batxillerat, cicles formatius, universitaris i educació d'adults.
La visita a Can Tinturé descobreix un objecte senzill, la rajola de mostra, i desperta la consciència dels visitants sobre un element quotidià que ha esdevingut objecte de museu.
El Museu de Ceràmica La Rajoleta proposa aquesta visita guiada a l'alumnat d'educació secundària, batxillerat, cicles formatius, universitaris i educació d'adults.
Recorregut per la història i els diferents tipus de forns de l’antiga Fàbrica Pujol i Bausis, referent de la producció ceràmica del modernisme. La visita es pot enfocar des del punt de vista de la tecnologia o del modernisme. Es descobreixen els diferents tipus de forns de l'antiga fàbrica Pujol i Bausis i el procés de fabricació de les rajoles, tan importants a Esplugues als segles XIX i XX.
El Museu de Gerri de la Sal proposa aquesta visita guiada a l'alumnat d'educació infantil, primària, secundària, batxillerat, cicles formatius, universitaris i públic adult.
La vila de Gerri de la Sal es troba situada a la part meridional del Pallars Sobirà, en una estreta vall banyada pel riu Noguera Pallaresa. Quan el visitant passa per Gerri se li ofereix un espectacle ben peculiar: els salins. La sal ha estat qui ha marcat el destí dels seus habitants i també la imatge del poble; els salins arrenglerats com si d’una composició geomètrica es tractés dibuixen un paisatge de gran bellesa.
La visita guiada als Salins de Gerri comença en el recorregut d'una part de l'extensió salinera (0,9 ha) on s'explica com s'elabora la sal a Gerri. La primera parada és davant del brollador d'aigua salada on es fa una introducció de la història i s'explica l'origen del brollador i les qualitats de l'aigua salada. També es visita el brollador. Seguidament es passa a una caseta típica on hi ha una exposició de les eines que s'utilitzaven en la feina del salí. Posteriorment s'accedeix al conjunt saliner totalment restaurat (toll, caseta, era i arcabota) on s'explica com es produïa la sal artesana a Gerri.
La visita guiada al Museu ens mostra les antigues sales d'emmagatzematge de la sal, on es pot descobrir la feina que es feia dins del magatzem: tiratge de la sal, el pesatge i les empaquetadores. També es pot veure amb quatre audiovisuals i quatre maquetes la feina del salí, des de que l'aigua surt del brollador fins que es transforma en sal, i finalment hi ha un audiovisual de 5 minuts el qual ens explica la història i l'evolució de la indústria salinera a Gerri. No deixem de banda una part important com són els protagonistes, els antics saliners que surten explicant els seus records de quan treballaven al salí.