Celler de la Cooperativa Agrícola de l’Espluga de Francolí | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Celler de la Cooperativa Agrícola de l’Espluga de Francolí El primer celler modernista

El de l’Espluga de Francolí va ser el primer celler cooperatiu encarregat a un arquitecte de prestigi. Pere Domènech i Roura, fill de Lluís Domènech i Montaner, va iniciar la construcció dels “cellers d’autor” o “cellers de rics” amb la projecció i la direcció de les obres. Al celler de l’Espluga també hi va treballar, posteriorment, Cèsar Martinell. El primer celler cooperatiu modernista de Catalunya i de tot l’Estat es va aixecar l’any 1913; actualment, aquest espai pioner del cooperativisme més artístic i innovador acull les instal·lacions del Museu del Vi.

La disposició del celler és semblant a la d’altres edificis contemporanis: tres naus rectangulars i paral·leles, teulades individualitzades a dues vessants i una altra nau col·locada perpendicularment a les altres. A l’estructura del celler hi trobem tota la genialitat modernista. Pere Domènech va dissenyar un sistema de pilars en creu que es convertien en arcs ogivals que fan la funció d’arcs torals i formers d’una nau (solucions aplicades ja en l’arquitectura medieval). Les naus, de 44 per 12 metres, albergaven un total de 40 tines de ciment armat de 340 hectolitres cada una, a més d’alguns cups subterranis. La nau perpendicular era una mica més petita (13 per 8 metres) i allotjava el moll d’entrada i la sala de màquines (amb premses d’última generació). Annex a aquesta nau, el celler també disposava d’un laboratori per tenir un millor control de tot el procés productiu.

La façana és igual per a les tres naus principals. Els historiadors ens parlen d’elements que recorden l’arquitectura catalana més genuïna: arcades ogivals amb petites finestres, pilars de maó disposats verticalment, coronaments triangulars i galeries d’arcs cecs que ens recorden al romànic llombard. Els materials utilitzats a la façana són la pedra picada, l’arrebossat i el maó vist. Un altre element “estètic” és el dipòsit de l’aigua. Situada al costat de la nau de descàrrega, és una torre circular de maó coronada per una teulada cònica decorada amb el clàssic trencadís modernista.

El celler de l’Espluga de Francolí disposava, l’any 1915, de 1.311 metres quadrats i 160 socis. Cèsar Martinell en va fer una ampliació l’any 1929 afegint una altra nau. L’any 1990 es va reformar i restaurar i, finalment, al 1998 s’hi inaugura el Museu del Vi.

Planifica la visita

Què puc fer?
- Coneix més a fons aquest celler emblemàtic amb la visita guiada del cap de setmana. 
Horaris
Visites: de dilluns a divendres de 9.30 a 13 h i de 15.30 a 18.30 h. Dissabtes, diumenges i festius, de 10 a 14 h. 
Agrobotiga: de dilluns a divendres: 9h a 13h i 15.30h a 18.30h | Dissabtes, diumenges i festius, de 10h a 14h.
El Museu del Vi estarà tancat els dies 1 de gener, dilluns de Pasqua, 25 i 26 de desembre.
Preus
Visita
Adults, infants a partir de 7 anys i grups: 2,50€
 
Consulta els preus al web del monument.
Contacte
Celler de la Cooperativa Agrícola de l’Espluga de Francolí
C. Josep M. Rendé, 5
43440 L'Espluga de Francolí, Tarragona
Tel. 977870161
Veure localització
On menjar i dormir?