Els pobles medievals de l’Empordanet | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades



1. Ciutat ibèrica d'Ullastret (Departament de Cultura)
2. Monells (Flamenc)
3. Castell Gala Dalí (Kippleboy)

Els pobles medievals de l’Empordanet

Descobreix joies com la ciutat ibèrica d’Ullastret i el castell Gala Dalí de Púbol
Et proposem unir en un itinerari els nuclis medievals del Baix Empordà i, pel camí, descobrir joies com la ciutat ibèrica d’Ullastret i el castell Gala Dalí de Púbol.

Peratallada, Ullastret, Monells i Púbol són alguns dels pobles medievals del Baix Empordà. Es poden recórrer en un bonic itinerari que inclou visites a un museu surrealista, una ciutat ibèrica i un castell que corona un massís.
 
PERATALLADA, ULLASTRET I MONELLS
 
Pots visitar primer Peratallada, Ullastret i Monells, en aquest ordre. Peratallada s’assenta sobre la roca viva, aprofitada a l’edat mitjana per bastir una gran fortificació que tenia els valls excavats a la roca (pedra tallada). La vila actual té al mig una bonica plaça porxada. La de Monells és especialment espectacular. És de planta irregular, amb porxos en tres de les quatre bandes. Va ser escenari d’un important mercat que es va celebrar a la zona fins al segle VXII. És un racó bellíssim.
 
Ullastret també és sorprenent. Havia estat una vila closa i els seus carrerons estrets conserven l’aire medieval. Ullastret atrau especialment perquè atresora el jaciment ibèric més important del Principat. El preu de l’entrada inclou l’audioguia, amb una versió per a adults i una altra per a la canalla, on el director del jaciment explica qui vivia en aquesta ciutat en temps dels ibers i com s’ho han fet els arqueòlegs per saber-ho. La visita acaba al petit museu monogràfic, que inclou una sala immersiva que permet viatjar en el temps i caminar per la ciutat quan els carrers i les cases eren dempeus.
 
PÚBOL
 
Ara anem a Púbol. Té un museu molt especial. El seu castell va ser comprat per Salvador Dalí, que el va restaurar a la seva manera —és a dir, amb molta imaginació i els inconfusibles tocs surrealistes— i el va regalar a la seva esposa Gala. La visita val molt la pena.
 
TORROELLA DE MONTGRÍ
 

De Púbol anem a Torroella de Montgrí. L’objectiu? Pujar fins al castell. Des d’aquí dalt, amb l’Empordà als peus, podem sentir per un moment que som els senyors d’aquestes antigues baronies i comtats.


*Una proposta d'escapada en col·laboració amb la revista Descobrir


Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural