Rutes del vi: Camp de Tarragona | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades

 
 
1. Celler Cooperatiu de Sant Isidre de Nulles
2. Celler de la Cooperativa Agrícola de l'Espluga de Francolí
3. Celler de Dalt de Barberà de la Conca
4. Agrícola Falset Marçà

Mapa

Rutes del vi: Camp de Tarragona

De l’amfiteatre al celler
Les comarques del Camp de Tarragona són la base d’operacions d’aquesta ruta. Un territori que concentra la majoria de cellers cooperatius de Catalunya.

Aquí podem contemplar diverses “catedrals del vi” com la de l'Espluga de Francolí, Rocafort de Queralt, Barberà de la Conca o Nulles. A aquest grup cal sumar-hi també les “catedrals del vi” del Priorat (Cornudella de Montsant i Falset) i les de la Terra Alta (Pinell de Brai i Gandesa).
 
TRADICIÓ I INNOVACIÓ

Però a aquests més coneguts, cal sumar-ne d’altres com el del Sindicat Agrícola de Vila-Rodona, el del Pla de Santa Maria, Santes Creus i Aiguamúrcia. La façana d’aquest últim evoca l’arquitectura rural catalana, a mode de gran masia pairal. A l’interior, hi podem veure solucions tradicionals, com les encavallades de fusta que suporten la coberta, i d’altres innovadores, com els arcs parabòlics a banda i banda.
 
EL RASTRE CISTERENC I ROMÀ

De visita obligada és el monestir cistercenc de Santes Creus, on reposen les restes del rei Pere el Gran, o el nucli antic d’Alcover, amb els seus portals i muralles.

I no podem oblidar el passat romà, amb la vil·la de Centcelles, l’amfiteatre de Tarragona o la “volta llarga”, una espectacular volta de canó de 93 metres de longitud situat sota l'actual carrer de l'Enrajolat i que podria haver estat un magatzem públic agrícola (horreum).
 
UN PASSEIG PER LA TARRAGONA MODERNISTA

Si t’agrada el modernisme, a la ciutat de Tarragona hi trobaràs el Teatre Metropol, adaptat per l’arquitecte Josep Maria Jujol o el Mausoleu de Jaume I, a càrrec de Lluís Domènech i Montaner. Fora de la ciutat també hi trobem traces modernistes –més enllà dels cellers- en el santuari modernista de Montserrat de Montferri.

Si visites Tarragona a la primavera, no et perdis el Festival Tàrraco Viva i no et descuidis de fer una bona calçotada a Valls!

 
Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural