Un passeig per la història de la vall del Flequer | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades



Tines de la Vall de Flequer (Jordi Play)
Monestir de Sant Benet de Bages (Joan Manel - Getty Images)
Castell de Talamanca (Kar Sol - Getty Images)

Un passeig per la història de la vall del Flequer

Tirem enrere per descobrir l’origen de la tradició vitivinícola al Bages a través del seu patrimoni etnològic: feixes de pedra seca i barraques de vinya que rememoren un passat reconegut com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco.
Cap a finals del segle XIX, la gent del Bages va redibuixar el pai­satge de la comarca: el van estructurar en feixes de pedra seca i barraques de vinya amb tines de grans dimensions. Aquest canvi es va produir entre els anys 1860 i 1890, arran de les plantacions de vinya que es van escampar per la comarca, quan es va convertir en la que n’ostentava més hectàrees a Catalunya. El llegat d’aquell temps s’ha convertit ara en una de les joies del patrimoni etnològic més important del nostre país. A més, des del 2018, l’art de la pedra seca està considerat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco.
 
Les impressionants tines de la vall del Flequer es troben a la riba del torrent del mateix nom, al municipi del Pont de Vilomara i Rocafort, on també s’hi pot visitar el seu destacat pont medieval sobre el Llobre­gat. Des d’aquí, també hi ha l’opció de resseguir una ruta circular que permet descobrir aquestes grans construccions de pedra, com ara les tines del Bleda —un conjunt amagat dins del bosc—, les tines del Tosques i l’espectacular con­junt de l’Escudelleta, format per onze tines de planta circular i set barraques. Totes aquestes construccions servien per fer vi al costat de les vinyes, ja que el transport del raïm era força complicat i molt costós.
 
Ben a la vora, hi ha altres punts d’interès que perme­ten descobrir millor altres episodis que han marcat la història de la comarca. És el cas del monestir de Sant Benet de Bages —antiga abadia benedictina situada al terme municipal de Sant Fruitós de Bages— o el castell de Talamanca, escenari de la Ruta 1714, un itinerari per deu escenaris on van succeir els episodis històrics més destaca­bles de la guerra de Successió a Catalunya.
 
Si volem tirar encara més enrere en el temps, el Geo­parc Mundial Unesco de la Catalunya Central és de visita obligada. Amb més de 1.250 quilòmetres quadrats, està format per vint-i-nou munici­pis del Bages, cinc del Moianès i Collbató, al Baix Llobregat. Les espectaculars formacions rocoses i els recursos naturals que han definit aquest pai­satge destaquen ara més que mai gràcies a aquesta iniciativa que explica, a través de visites guiades, espais tan sorprenents com el mar de la Catalunya Central, el Parc Cultural de la Muntanya de Sal de Cardona o la mateixa ruta de les tines de la vall del Flequer.

Una proposta d’escapada en col·laboració amb la revista Descobrir.