Un tomb per la Terrassa més monumental | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades



1. Masia Freixa. Crèdits: Enric
2. El castell cartoixa de Vallparadís. Crèdits: La Cueva Digital
3. La Seu d'Égara. Crèdits: Enrique Íñiguez Rodríguez

Un tomb per la Terrassa més monumental

Una escapada per la cocapital del Vallès Occidental per descobrir cases senyorials i castells sorprenents. Som-hi!
Us recomanem una escapada a Terrassa, una ciutat amb un patrimoni sorprenent, i molt ben comunicada amb transport públic (una elecció excel·lent, perquè no necessitarem el cotxe per moure’ns per la ciutat).

MASIA FREIXA

El primer que farem serà anar a la Masia Freixa, un preciós edifici modernista que és la seu de l’Oficina de Turisme. Podeu contractar-hi la visita guiada "Un tastet pel modernisme industrial terrassenc", que evoca aquella ciutat plena de fàbriques, xemeneies, magat-zems, habitatges d’obrers i de fabricants... Aquesta ruta passa pels edificis més emblemàtics d’aquest període, començant per la Masia Freixa, un edifici d’inspiració gaudiniana (l’ús de l’arc parabòlic hi és omnipresent) construït per Lluís Muncunill i Parellada per a l’industrial Josep Freixa com a residència familiar.

CASA ALEGRE DE SAGRERA
 
La ruta també mostra la Casa Alegre de Sagrera, de la primeria del segle XIX, que un segle més tard es va reformar segons els cànons modernistes. Una de les seves joies són les pintures d’Alexandre de Riquer que s’exposen al menjador. 

EL MERCAT DE LA INDEPENDÈNCIA I EL MNACTEC
 
L’itinerari també dona protagonisme a edificis modernistes del centre de la ciutat, com ara el mercat de la Independència, que té l’estructura de ferro més antiga de la ciutat, o l’antic Vapor Aymerich, Amat i Jover, la seu del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Terrassa (MNACTEC).

SEU D'ÈGARA
 
A la tarda, visitarem una altra joia patrimonial de Terrassa, la Seu d’Ègara, un conjunt monumental excepcional a Europa: permet viatjar en el temps fins a l’època final de l’Imperi romà i els primers segles del cristianisme. El recinte conserva restes ibèriques i romanes, un temple funerari… I les esglésies de Sant Pere i Santa Maria són dos exemples notables del romànic català.

EL PARC I EL CASTELL CARTOIXA DE VALLPARADÍS
 
L’endemà al matí, ens endinsarem al parc de Vallparadís. Amb més de 3,5 km de longitud i 395.000 m2 de zona verda, és un dels parcs urbans més grans del país i d’Europa. Passejar-hi és un plaer a qualsevol època de l’any. Al parc hi ha el castell cartoixa de Vallparadís, d’origen romànic, que entre els segles XIV i XV va deixar de ser una fortalesa per convertir-se en cartoixa. Hi destaquen la nau gòtica, coneguda amb el nom de Tinellet, la sala capitular i el claustre, que té dos pisos.


*Una proposta d'escapada en col·laboració amb la revista Descobrir .

Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural