Museu del Ter | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Museu del Ter El riu com a patrimoni industrial i natural
T
Com va ser el procés d’industrialització al voltant del riu Ter, un dels pols de la Revolució Industrial a Catalunya? Com conviuen el paisatge i l’activitat humana? El Museu del Ter, que forma part del Sistema Territorial del mNACTEC, va néixer a Manlleu el 2004 precisament per posar en valor el patrimoni industrial i natural de la conca mitjana del riu Ter.

La seu del Museu del Ter és Can Sanglas, una antiga fàbrica de filatura de cotó, situada en l’últim tram del canal industrial de Manlleu. Data de l'any 1841 i és una de les mostres més antigues de les fàbriques que s'instal·laven a la vora dels canals per aprofitar l'energia hidràulica.

Gràcies a la primera de les exposicions permanents, La fàbrica de riu, Can Sanglas torna a la seva època d’activitat fabril. Aquesta exposició destaca els aspectes històrics del procés d'industrialització al Ter mitjà: des del treball manufacturer fins a la mecanització. Diverses màquines experimentals ajuden a entendre com ha evolucionat històricament el procés de transformació del cotó en fil.
Durant el recorregut ens trobem els dos espais energètics de què disposava Can Sanglas per aprofitar l'energia hidràulica: la turbina Francis, que permet comprovar com es generava l'electricitat, i la turbina Fontaine, un dels primers motors hidràulics instal·lats al Ter. Fins i tot, es pot veure com  el sistema mecànic posa en marxa les màquines de filatura!

Aquest primer tram del recorregut enllaça amb la segona de les exposicions permanents, La societat industrial, que mostra els canvis socials produïts per la industrialització.

Finalment, l’exposició Els rius mediterranis fa un recorregut pels paisatges, la hidrologia, l'ecologia, el patrimoni natural, els aspectes sociambientals i la gestió sostenible dels cursos fluvials mediterranis. I és que el Museu del Ter acull també el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) dedicat l'educació i la sensibilització ambiental.

Planifica la visita

Què puc fer?
Jocs de pistes, visites teatralitzades, tallers, sortides... No et perdis les activitats familiars del museu. També ofereix un programa per a escoles i empreses.
Serveis
AccessibilitatAudioguies
Horaris
Del 16 de setembre al 30 de juny: de dimarts a diumenge i festius: de 10 a 14 h.

De l'1 de juliol al 15 de setembre: de dimarts a divendres d'11 a 14 h i de 17 a 20 h. Dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14 h.
 
Tancat els dies 1 de gener i 25 i 26 de desembre
Preus
General: 4 € / Reduït*: 3 €
Docents, ICOM, Associació de Museòlegs: Gratuït 
 
Gratuït amb el carnet Super3     
 
* Consulteu altres descomptes
Contacte
Passeig del Ter, 2 
08560 Manlleu (Osona)
Tel. 93 851 51 76
Veure localització
On menjar i dormir?