Banys Àrabs de Girona | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Banys Àrabs de Girona Una joia medieval d’inspiració sarraïna

Al peu de la Catedral de Girona, una petita cúpula treu el cap per damunt d’un edifici de pedra. És la llanterna dels Banys Àrabs de la ciutat, que identifica la silueta d’aquesta petita joia medieval.

L’edifici és captivador per la simplicitat de les seves formes i, un cop a dins, per la bellesa del joc entre llum i penombra. La construcció és d’estil romànic però segueix el model de les termes romanes, dels banys musulmans i de les mikvés jueves a partir d’una tradició que es recupera durant el segle XI, amb el desenvolupament dels nuclis urbans i la necessitat de millorar la higiene.

L’edifici s’estructura en diverses estances que permeten anar des de la zona d’aigua més freda a la més calenta. El visitant entra a través d’un petit vestíbul que el condueix fins a l’apodyterium (el ‘vestuari’); és sens dubte l’espai més emblemàtic dels banys, amb una piscina central de pedra de 8 costats i 8 columnes coronades amb preciosos capitells decorats.

Fins el segle XIV l’edifici manté la seva activitat com a banys públics. Ja al segle XX, els banys àrabs es restauren per retornar-los el seu aspecte original.

Planifica la visita

Què puc fer?

Entra en aquest edifici singular del cor de Girona. Pots recórrer les diferents sales que corresponen a diverses zones d’aigua (frigidari, tepidari i caldari) i passejar per l’apoditeri gaudint de la seva delicada arquitectura i del joc de llums provinent de la llanterna, que crea un ambient singular on sembla que el temps s’aturi.

Horaris
Preus
Contacte

Banys àrabs
C. Ferran el Catòlic, s/n
17004 Girona
Tel. (+34) 972190797

Veure localització
On menjar i dormir?