Biblioteca Museu Víctor Balaguer | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Biblioteca Museu Víctor Balaguer Temple públic del saber
T
El polític i escriptor Víctor Balaguer, com a home de la Renaixença, estava convençut que la cultura era la base de progrés d’un poble. Per això al 1884 va encarregar construir a Vilanova i la Geltrú el primer edifici públic del país destinat alhora a funcions de biblioteca i museu, on posaria a l’abast de la ciutadania les seves col·leccions d’art, llibres i etnografia.
 
Actualment, el museu compta amb un fons propi de més de 8.000 peces que inclouen una col·lecció d’arqueologia i una d’etnografia provinents de donacions d’amics il·lustrats de Víctor Balaguer. Destaca el cos momificat d’un infant de l’antic Egipte, conegut popularment com a Nesi.
 
Sobre el fons d’art, part de la col·lecció fundacional es pot veure a la sala de la Pinacoteca que recrea l’ambient original dels salons de Belles Arts del segle XIX. Quadres de Marià Fortuny, Ramon Martí Alsina, Joaquim Vayreda o Joaquín Sorolla mostren els gustos burgesos de l’època. Complementen aquesta sala les obres d’El Greco, Ribera o Rubens, cedides des dels inicis pel Museo del Prado.
 
El recorregut continua pel Modernisme, Postmodernisme i Noucentisme amb obres de petit format de Santiago Rusiñol, Ramon Casas, Anglada Camarasa, Francesc Domingo o Xavier Nogués. També compta amb la col·lecció d’art informalista més completa de Catalunya que procedeix del primer Museu d’Art Contemporani de Barcelona.
 
Pel què fa al fons bibliogràfic, és un dels més rics del segle XIX a Catalunya, amb més de 50.000 llibres i un total de 100.000 documents. Entre ells, els epistolaris de Víctor Balaguer.

Planifica la visita

Què puc fer?
La Biblioteca Museu Víctor Balaguer ofereix itineraris familiars  i visites comentades, també per a grups d’invidents.
Serveis
AccessibilitatLloguer d'espais
Horaris
Preus
Contacte
Biblioteca Museu Víctor Balaguer
Av. Víctor Balaguer s/n
08800 Vilanova i la Geltrú (Barcelona)
Tel. (+34) 938154202 Veure localització

Més informació

Històries del patrimoni

Els secrets millor guardats

El periodista Salvador Alsius ens ensenya la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.