Museu de Montserrat | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Museu de Montserrat El patrimoni artístic i arqueològic de l’abadia
T
Emparat per les muntanyes més màgiques de Catalunya, en un espai creat per l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, es pot veure un dels fons arqueològics i artístics més important de Catalunya. El Museu de Montserrat mostra més de 1.300 peces que abracen una àmplia cronologia: des d’un sarcòfag egipci del segle XXII aC fins a una pintura de Sean Scully del 2010. La seva exposició permanent compta amb els grans noms de la història de l’art.

La secció d’arqueologia té l’origen en l’anomenat Museu Bíblic, creat l’any 1911, pel monjo Bonaventura Ubach, que en els seus viatges a l’Orient Pròxim va aconseguir recopilar materials arqueològics de gran rellevància. Actualment s’hi poden veure peces de Mesopotàmia, Egipte, Xipre, Itàlia i món hel·lènic, Baix Imperi i cultura paleocristiana.

La col·lecció de pintura antiga (segles XIII i XVIII) consta d’unes 250 obres, que van ser adquirides, en bona part, a principis del segle XX. El museu n’exhibeix una selecció que inclou artistes com Berruguete, el Greco, Jan Brueghel de Velours, Frans Francken i, en un lloc especial, Caravaggio. Sant Jeroni penitent és l’única obra de l’artista del Barroc italià que es pot veure a Catalunya.

La secció del museu més nombrosa és la dels segles XIX i XX. Val la pena centrar-se en la col·lecció de pintura catalana, una de les millors del país, amb peces de Fortuny, Martí Alsina, Vayreda, Rusiñol, Nonell, Mir, Picasso, Torres-Garcia i Dalí, entre d’altres. La Jove decadent. Després del ball, de Casas, espera el visitant estirada en un confortable sofà verd. S’hi pot trobar també una petita col·lecció de pintura dels grans mestres de l’Impressionisme francès (Degas, Sisley, Renoir, Monet, Pissarro), única a Catalunya.

Com única és la mostra Nigra sum, on es recullen materials artístics i populars per explicar l’evolució iconogràfica de imatge de la Verge de Montserrat. O l’exposició d’icones de les esglésies bizantinoeslaves Phos Hilaron (‘llum joiosa’).

Planifica la visita

Què puc fer?
Prepara’t per descobrir tot el patrimoni cultural i natural de la muntanya de Montserrat. Si vols agafar forces, pots completar la visita al museu amb un tast de licors típics! 
Horaris
Obert tots els dies de l’any, de 10 a 17.45 h, excepte l’estiu (del 20 de juny al 13 de setembre), de 10 a 18.45 h; els caps de setmana i festius (entre el 4 d’abril i el 31 d’octubre), de 10 a 18.45 h, i el dia 25 de desembre, Nadal, de 10 a 13.45 h
Preus
Tarifa general: 7,00 €
Entrada reduïda: 6,00 €, per a estudiants, jubilats i grups (mínim 20 persones)
Entrada reduïda: 4,00 €, per a infants (de 8 a 16 anys)
Contacte
Plaça de Santa Maria, s/n 08199 Abadia de Montserrat
08199
Monistrol de Montserrat (Bages)
+34 938 777 745
Veure localització
On menjar i dormir?