Campanar i cripta de la Catedral de Vic | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Campanar i cripta de la Catedral de Vic Supervivents romànics
La catedral de Vic és un compendi d’estils que van des del preromànic de la cripta fins al neoclàssic de la façana, passant pel claustre gòtic i alguna capella barroca.

Per descobrir el romànic amagat caldrà que ens desplacem al costat esquerre de l’edifici per trobar-hi dues construccions del segle XI: el campanar i la cripta. Totes dues provenen de l’antic temple preromànic reformat per l’abat Oliba, nét de Guifré el Pilós i promotor de nombrosos edificis (els monestirs de Ripoll i Cuixà, entre d’altres).

El campanar de la catedral de Vic és un bon exemple de l’arquitectura romànica llombarda en terres catalanes. De planta quadrada, està fet amb carreus petits i regulars. Mesura vuit metres de costat i els seus sis pisos i 46 metres d’alçada en fan una construcció sòlida i esvelta al mateix temps.
L’ornamentació arquitectònica és un compendi del romànic llombard: arcuacions cegues, lesenes i frisos de dents de serra adornen els diferents pisos del campanar. Les finestres augmenten en nombre i grandària a mesura que la torre guanya alçada: de les espitlleres dels primers pisos, passem a les obertures biforades del quart pis i triforades als dos superiors.

L’altre element romànic el trobem dins l’edifici: la cripta, just a sota del presbiteri, amb els capitells preromànics provinents de l’antiga església de Santa Maria. La cripta consta de tres naus cobertes per voltes d’aresta. Vuit columnes cilíndriques sostenen les voltes i se sap que els capitells que les coronen són els elements més antics de tota la catedral.

La seva decoració és senzilla, a base de motius vegetals, i estan fortament influïts per l’art califal. La cripta va quedar cegada al segle XVIII i es va descobrir de nou el 1943 gràcies a les excavacions d’Eduard Junyent.

La catedral de Vic forma part de l'escapada ‘Cap de setmana romànic: de Barcelona a Vic’.
Autors de les fotografies: Mutari, Bocachet i Salut Vilaró.

Planifica la visita

Què puc fer?
  • Coneix a fons un dels punts més característics del romànic osonenc amb una visita completa pel campanar i els sostres de la catedral.
  • La visita al campanar de la catedral és un dels punts que s’inclouen a la ruta romànica per Sant Pere de Casserres i el Museu Episcopal de Vic. 
  • Les famílies i les escoles poden participar en la descoberta de la catedral de Vic amb la ruta romànica i les activitats que s’ofereixen des del Museu Episcopal de Vic.
Horaris
Cada dia, de 10 a 13h i de 16 a 19h
Preus
Visita a la nau central: entrada lliure
Visita a la cripta, al retaule i al claustre: 3€
Reduïda: 1€

Tenen dret a la tarifa reduïda:
  • Menors de 10 anys
  • Majors de 65 anys
  • Grups de més de 10 persones
Contacte
Catedral de Vic
Plaça de la Catedral, 1,
08500 Vic (Barcelona)
Tel. (+34) 93 886 44 49
info@bisbatvic.org
Veure localització
On menjar i dormir?
Materials per a la visita