Castell de Mur | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Castell de Mur Emblema dels Castells de Frontera
T

Al cim d’un turó que domina la Conca de Tremp, hi trobem un conjunt monumental que podria sintetitzar bona part de la vida medieval: el Castell de Mur i, a un centenar escàs de metres, la Col·legiata de Santa Maria de Mur. Aquests dos edificis són símbols del domini militar i espiritual d’un territori de frontera acabat de conquerir als musulmans. Unes terres que es trobaven sota la jurisdicció d’un dels noms propis del Pallars medieval: Arnau Mir de Tost.

L'estructura arquitectònica del castell és simple però molt singular i consta d'un perímetre murat, de planta en forma de vaixell, que disposa d'una única porta d'accés al sud. Es tracta d’una obra exemplar de l'arquitectura civil militar del segle XI, que conserva excepcionalment sencers els murs perimetrals.

Tota l'obra està construïda amb carreus petits i regulars, característics del primer romànic i es conserva, dins el recinte, la torre mestra de planta circular i uns 16 m d'alçada, dividida en quatre pisos i amb finestres espitllerades.

Planifica la visita

Què puc fer?

Per fer una immersió total al temps del Romànic, combina la visita al Castell de Mur amb la de la Col·legiata de Santa Maria de Mur. La seva ubicació privilegiada et farà aturar el temps.

Horaris
Preus

5,25€ entrada ordinària

3,25€ entrada reduïda, aplicable a grups superior a 20 adults i a infants de 8 a 16 anys

Contacte

Canònica de Santa Maria de Mur
25632, Castell de Mur (Lleida)
Tel. (+34) 973402045

Veure localització
On menjar i dormir?

Més informació

Històries del patrimoni

Conjunt medieval

A cent metres del Castell es troba la Col·legiata de Santa Maria de Mur. Aquí podràs veure el procés de reproducció de les pintures romàniques de l'església