Processó de Verges | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Processó de Verges Esquelets dansant al carrer

La tradició cristiana de la Passió es converteix en una representació teatral de carrer en aquesta població del Baix Empordà. La Processó de Verges té més de 300 anys d’història i se celebra cada Dijous Sant.

El misteri que es representa es basa en un llibre en vers de fra Antoni de Sant Jeroni de 1773 que adapta el drama de les darreres hores de Jesucrist. La teatralització de la processó permetia trencar la barrera del llatí eclesiàstic i facilitava l’adoctrinament amb un llenguatge més proper.

La processó arrenca des de l’església a les 12 de la nit. Durant el recorregut pels carrers del poble, i sota l’única llum de les torxes enceses, es representen les escenes de la Passió. Tothom espera el moment en què s’interpreta la Dansa de la Mort. En aquesta representació macabra i ancestral d’origen medieval cinc esquelets col·locats en forma de creu salten i ballen al so d’un tabal.

Verges és l’única població catalana que conserva aquesta escenificació, i per aquesta raó la Processó de Verges va ser declarada Festa tradicional d’interès nacional el 1983.

Planifica la visita

Què puc fer?

Sigues testimoni de l'única Dansa de la Mort que encara es representa a Catalunya.

Horaris
Contacte

Ajuntament de Verges
La Placeta, 1 – 17142 Verges
Tel. (+34) 972 78 00 07

Veure localització

Més informació

Històries del patrimoni

La dansa de la mort

Els quatre esquelets dansen acompanyats del tabal i creen un dels moments més solemnes i inquietants de la processó