Castell-Palau de la Bisbal d’Empordà | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Castell-Palau de la Bisbal d’Empordà L’”Alcatraz” romànic
El Castell-Palau de la Bisbal d’Empordà, una construcció que va ser al mateix temps castellpalau i presó, és un dels pocs exemples de l’arquitectura romànica civil que es conserven en territori català.

Situat enmig de la vila medieval, aquesta construcció va ser, durant segles, la residència dels senyors de la contrada, els bisbes de Girona. Els eclesiàstics van obtenir el control absolut sobre la Bisbal (d’aquí en deriva el topònim) gràcies al rei Jaume I, que els va atorgar la jurisdicció civil i criminal de la ciutat. El castell es va convertir en la seu del poder espiritual i terrenal dels seus senyors. Des de la seva talaia privilegiada al centre de la vila, els bisbes controlaven les terres banyades pel riu Daró i també administraven justícia, d’aquí la necessitat d’una presó.

El primer que crida l’atenció del Castell-Palau de la Bisbal d’Empordà és la seva grandària i monumentalitat. De planta rectangular, l’edifici original romànic ha estat modificat diverses vegades amb estructures d’altres estils (com la porta i algunes finestres renaixentistes de la façana). Com a elements característics del romànic hi trobem finestres adovellades de mig punt a la façana nord-est i nord-oest del castell. En aquesta última, també hi podem observar un basament construït amb lloses inclinades, que es coneix com a opus spicatum, tècnica molt utilitzada durant l’antiguitat i la primera edat mitjana. Ja dins del castell, passarem per un corredor plenament romànic, cobert per una volta de quart de cercle i, baixant l’escala trobarem la cèlebre presó del castell, una sala rectangular coberta amb volta de mig punt.

Les portes de les cinc sales del primer pis també estan coronades per aquests arcs. I si a baix de tot hi tenim la presó, la part més elevada és la que ocupa la capella de Sant Miquel, també romànica. El temple es troba dins un espai rectangular que, vist des de fora, és el que més sobresurt de tot el conjunt. D’una sola nau, l’església està coberta per una volta de canó lleugerament apuntada.
 
El Castell-Palau de la Bisbal d’Empordà forma part de l’escapada ‘Cap de setmana romànic: L’Empordà’.
Autors de les fotografies: Toniher i PMRMaeyaert.

Planifica la visita

Què puc fer?
  • Aprofita les visites guiades al Castell-Palau de la Bisbal d’Empordà per no perdre’t cap detall. La ruta també inclou la descoberta del nucli antic de la ciutat.
Horaris
Estiu
Dilluns: tancat
De dimarts a divendres: de 9.30 a 20h
Dissabtes: de 10 a 14h i de 16.30 a 20h
Diumenges i festius: de 10 a 14h
 
Hivern
De dilluns a dimecres: tancat
Dijous: de 17 a 20h
Divendres i dissabtes: de 10 a 13h i de 17 a 20h
Diumenges i festius: de 10 a 14h
Preus
Visita guiada
General: 5€

Tenen dret a gratuïtat:
  • Menors de 12 anys

Casos especials:
  • Visites en grup: reserva prèvia a l’oficina de turisme
Contacte
Castell Palau de la Bisbal
Plaça del Castell, s/n
17100 La Bisbal d'Empordà (Girona)
Tel. (+34) 972 645 500 / (+34) 972 645 166
castell@labisbal.cat
turisme@labisbal.cat
Veure localització
On menjar i dormir?