Celler Cooperatiu de Pinell de Brai | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Celler Cooperatiu de Pinell de Brai La catedral de Bacus

Definit pel dramaturg Àngel Guimèra com una de les catedrals del vi, el celler modernista de Pinell de Brai és l’expressió arquitectònica del cooperativisme agrari a Catalunya de finals de segle XIX. La seva construcció s'encarrega a Cèsar Martinell el 1919 que utilitza tots els elements de l’arquitectura tradicional catalana, l’estètica modernista, i ho enriqueix amb les innovacions tècniques del seu mestre Antoni Gaudí.

La llum que es filtra entre els finestrals, la planta que recorda la d’una església i la sensació d’amplitud recrea l’interior d’una catedral gòtica. Però més enllà de la bellesa arquitectònica de l’edifici, Martinell crea un espai funcional destinat a la producció de vi. Per això, hi incorpora importants innovacions tècniques: l’estructura de naus basada en arcs parabòlics, el sistema de ventilació a través de grans finestrals o l’aïllament en càmeres dels recipients per a l’elaboració del vi.

L’element més característic del celler és sens dubte el fris de ceràmica vidriada de la façana dissenyat pel pintor Francesc Xavier Nogués, on se succeeixen escenes de la verema i de l'elaboració del vi i l'oli. Malgrat la seva espectacularitat, per falta de pressupost es va eliminar del projecte inicial i no es va incorporar fins al 1949.

Planifica la visita

Què puc fer?

El celler ofereix visites guiades per les instal·lacions ideades per Cèsar Martinell. També es poden escollir visites guiades amb degustació.

Serveis
AudioguiesCafè / Restaurant
Horaris
Preus
Contacte

Celler Pinell de Brai
C. Pilonet, 8
43594 El Pinell de Brai (Tarragona)
Tel. (+34) 977426234

Veure localització
On menjar i dormir?