Ciutat de Tortosa i Reials Col·legis | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Ciutat de Tortosa i Reials Col·legis Un oasis renaixentista
T

Tortosa va ser durant els segles XIV i XV un enclavament mercantil de primer ordre. Aquest esplendor es reflecteix en edificis com la catedral, els palaus nobiliaris, el palau episcopal, el clos de muralles o la llotja. Al segle XVI Tortosa era una de les ciutats de més pes polític, demogràfic i econòmic de Catalunya. D’aquesta època daten els Reials Col·legis, el conjunt renaixentista més important de Catalunya.

El conjunt monumental està format per tres edificis. El més important és el Col·legi de Sant Jaume i de Sant Maties, del 1564, on en un inici s’educava a joves musulmans conversos. És un gran edifici de dos pisos organitzats entorn d'un pati central -l’únic pati del Renaixement a Catalunya-, on destaca la rica ornamentació escultòrica amb alta influència italiana.

L’altre edifici és el Col·legi de Sant Jordi i de Sant Domènec, del 1578. Era en origen un convent dominicà, però els bombardejos franquistes (1937-1939) només van deixar dempeus la senzilla portalada renaixentista de dos cossos.

Completa el conjunt l’Església de Sant Domènec, del 1585. És una església d'una sola nau, d’estil gòtic, amb capelles laterals. En l'actualitat presideix la nau central un armari-arxiu procedent de la desapareguda casa de la ciutat. Des del 2008, acull el Centre d'Interpretació del Renaixement.

Planifica la visita

Què puc fer?

Dedica una estona a admirar el pati del Col·legi de Sant Jaume i de Sant Maties, on hi destaquen esculpits els busts i escuts de les parelles reials de la Corona d’Aragó, i intenta imaginar com era Tortosa al segle XVI.

Serveis
Horaris
Preus
Contacte

Reials Col·legis i Centre d'interpretació del Renaixement
Carrer de Sant Domènec, 5-14
43500 Tortosa (Tarragona)
Tel. (+34) 977444668

Veure localització
On menjar i dormir?
Materials per a la visita