Ciutat ibèrica d'Ullastret | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Ciutat ibèrica d'Ullastret L’oppidum dels ‘caps enclavats’

Enfilada al Puig de Sant Andreu, al Baix Empordà, la ciutat ibèrica d'Ullastret és l’assentament iber més gran descobert fins ara a Catalunya. La ciutat, flanquejada per imponents muralles, exercia com a capital de tot el territori indiketa, del qual n’explotava agricultura, ramaderia, mines i pedreres. Era el centre d’un important intercanvi comercial amb la ciutat grega d’Empúries, que exportava els seus productes i de la qual també n’importava producció exterior. Ullastret domina el paisatge suau de l'Empordà i ha estat testimoni d’una de les troballes arqueològiques més importants dels darrers anys: la dels caps tallats d’Ullastret.

Aquest descobriment excepcional es va fer l’any 2012, quan les excavacions en un tram de carrer van posar al descobert 15 fragments cranials humans, entre els quals hi havia dos caps enclavats. Es tracta d’una pràctica ritual d’origen celta que ja havien descrit autors clàssics com Posidoni d’Apamea o Diodor de Sicília, que consisteix en exhibir el cap de l’enemic vençut com a un trofeu de guerra.

Tot i que el conjunt d'Ullastret està format per dos poblats ibèrics, només són visitables les restes del Puig de Sant Andreu, que corresponen a l’última etapa d’ocupació del poblat per part dels indiketes (segle III a.C.). L’itinerari permet veure la muralla ibèrica més gran i antiga de Catalunya, reforçada amb sis torres circulars.

El visitant podrà ‘entrar’ a les cases rectangulars, des de les més modestes, fins a les construccions de les famílies més importants, l’aristocràcia íbera, caminar pel carrer empedrat i descobrir el sistema de recollida d’aigua mitjançant cisternes excavades a la roca, a imatge de les existents a la colònia grega d'Empúries. La vida espiritual dels antics habitants d’Ullastret ha deixat la seva empremta amb les restes de tres temples, del segle IV aC i III aC. Completa el conjunt el Museu monogràfic d'Ullastret, que permet interpretar el jaciment i conèixer la cultura ibèrica a la zona nord-est de Catalunya. El conjunt d’Ullastret és una de les seus del Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Planifica la visita

Què puc fer?

No et perdis les activitats, tallers i visites que organitza el conjunt d’Ullastret que permeten conèixer com era la vida dels ibers.

Serveis
Lloguer d'espais
Horaris
Horari d'hivern de l'1 d'octubre al 31 de maig
De dimarts a diumenge: de 10 a 18h
Dilluns tancat
 
Horari d'estiu de l'1 de juny al 30 de setembre
De dimarts a diumenge: de 10 a 20h
Dilluns tancat
 
Setmana Santa: regeix l'horari d'estiu.
 
Tancat: 1 i 6 de gener i 25 i 26 de desembre.
Preus
El preu inclou la visita al jaciment i al museu i l'audioguia per al públic individual.

Entrada normal: 5€

Entrada reduïda: 3€
Les persones de 65 anys o més, pensionistes, les persones titulars del Carnet Jove, estudiants amb carnet d’estudiant internacional, les persones posseïdores del carnet de família nombrosa o monoparental, grups no turístics de 10 o més persones amb reserva prèvia

Entrada gratuïta:
Les persones menors de 16 anys, persones aturades, persones membres de l’ICOM (International Council o Museums) o de l’ICOMOS (International Council of Monuments), persones membres de l’Associació de Museòlegs de Catalunya, degudament acreditades, persones professores d’ensenyament reglat, degudament acreditades, grups d’estudiants amb professor que hagin fet reserva prèvia i l'últim dimarts de cada mes entre mesos d’octubre a juny.

Jornades de portes obertes:
Santa Eulàlia (12 de febrer), el 23 de abril (Sant Jordi), el 18 de maig (Dia Internacional dels Museus), l'11 de setembre (Diada Nacional de Catalunya) i el 24 de setembre (Mare de Déu de la Mercè, festa major de Barcelona)

Activitats per grups:
Visita convencional
  • Grups escolars i turístics: 3,60 € per persona (mínim 20 persones)
Visita teatralitzada 
  • Grups escolars i turístics: 4,10 € per persona (mínim 20 persones)
Imprescindible reserva prèvia

Preus especials per a agències.

Més informació i reserves: tel. 972 17 90 58 | macullastret.cultura@gencat.cat
Contacte

MAC Ullastret
Afores s/n
Puig de Sant Andreu
17114 Ullastret
Tel. (+34) 972179058

Veure localització

Més informació

Històries del patrimoni

Ciutat ibèrica d'Ullastret

Enfilada al Puig de Sant Andreu, al Baix Empordà, la ciutat ibèrica d'Ullastret és l’assentament iber més gran descobert fins ara a Catalunya.