Claustre i campanar de la catedral de Girona | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Claustre i campanar de la catedral de Girona Supervivents romànics

L’imponent edifici de la Catedral de Girona amaga diversos tresors romànics. Romànica va ser la primera catedral consagrada el 1038 i, tal com passa amb la majoria d’edificis religiosos, s’hi van anar superposant altres estils amb les diferents etapes constructives.

Per trobar el rastre de l’arquitectura romànica haurem de visitar el claustre i, des d’allà, fer un cop d’ull a l’antic campanar, conegut també com la “torre de Carlemany”. Tampoc podem abandonar l’edifici sense fer un cop d’ull al que es coneix com el “tresor de la catedral”, on hi destaca el magnífic Tapís de la Creació.

Datat a la segona meitat del segle XII, el claustre de la catedral de Girona és un dels més interessants del romànic català gràcies a la seva riquesa escultòrica. Hi trobem escultures de gran qualitat als seus 122 capitells i als frisos decorats que envolten els pilars. La pedra esculpida mostra escenes historiades de l’Antic i del Nou Testament, escenes aïllades amb humans i animals,  i finalment, motius vegetals i geomètrics purament decoratius. Entre les representacions més destacades, podem citar el capítol de l’Anastasis i davallament de Crist a l’Infern, en un dels frisos de la galeria sud, o episodis dedicats a Noè i al Diluvi, a la galeria oest.

L’altre element arquitectònic romànic és l’antic campanar de l’edifici del segle XI. Aquest campanar es podria comparar en monumentalitat als de Sant Miquel de Cuixà i Sant Pere de Vic. Originalment de planta quadrada i amb set pisos d’alçada, presenta tots els elements propis dels campanars llombards del segle XI: lesenes, arcs cecs, i frisos de dent de serra com a principals elements decoratius, a més de finestres geminades (dues per pis) amb arcs de mig punt. Construït en dues fases, a partir del tercer pis destaquen les arcuacions i els frisos fets amb pedra volcànica negra, que els fan destacar del conjunt.

El Tapís de la Creació és una peça gairebé única al món només igualada en valor artístic i històric pel tapís de Bayeux (s. XI). Es tracta d’un “retrat” medieval de la Creació que il·lustra l’origen del cel i de la terra tal com eren concebuts a finals del segle XI. Com que el Tapís de la Creació no consta a cap dels inventaris de teixits que es feien a la Catedral de Girona, no se’n sap del cert l’origen. No obstant, sembla ser que aquesta peça ornamental religiosa d’uns 12 metres quadrats es va fer a Girona a finals del segle XI en un obrador de brodadors utilitzant la pintura a l’agulla. Actualment el Tapís de la Creació, juntament amb el Beatus de Girona, és un dels elements més destacats de la col·lecció del Tresor.
 
La Catedral de Girona forma part de l’escapada ‘Cap de setmana romànic: del Montseny a la Garrotxa’.
Autors de les fotografies: Bob Masters i Josep Giribet.

Planifica la visita

Què puc fer?
  • Coneix tots els detalls de la Catedral de Girona amb la visita cultural a la Nau, el Tresor, el Claustre i la Basílica de Sant Feliu.
  • Els alumnes de primària i secundària poden endinsar-se en el descobriment de la catedral a través de les activitats didàctiques ‘Descobrim la Catedral’, ‘El vitraller de la Catedral’, ‘Art romànic i gòtic: pintura, escultura i arquitectura’ i ‘Simbologia religiosa’.
Serveis
Accessibilitat
Horaris
Juliol i agost
De 10 a 19.30 h

De novembre a març
De 10 a 17.30 h

Resta de l’any
De 10 a 18.30 h
 
1 i 6 de gener, divendres Sant i 25 de desembre: tancat
 
Horaris de culte
Consultar el web
Preus
General: 7€
Reduïda: 5€

Tenen dret a la tarifa reduïda:
  • Jubilats
  • Estudiants
  • Menors de 16 anys (preu: 1,20€)

Tenen dret a gratuïtat:
  • Menors de 7 anys
  • Natius/residents a Girona
  • Els centres educatius de la Diòcesi o de la província de Girona gaudeixen d'entrada gratuïta a la Catedral. Per a fer efectiva aquesta gratuïtat cal fer la reserva prèvia.

Casos especials:
  • Visites en grup a mida (mínim, deu persones): 3,50€/persona
  • Grups escolars (menors de 16 anys): 1,20€/persona
Contacte
Catedral de Girona
Plaça de la Catedral, s/n
17004 Girona
Tel. (+34) 972427189
visites@catedraldegirona.cat
Veure localització
On menjar i dormir?