Empúries | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Empúries Els clàssics arriben per quedar-se

Empúries és l’únic jaciment arqueològic de la Península Ibèrica on conviuen les restes d’una ciutat grega Empòrion amb les d’una ciutat romana, Emporiae. És també la porta d’entrada de la cultura clàssica: 10 segles d’història que van transformar per sempre els antics pobles ibers que hi habitaven.

El primer establiment dels grecs va ser al segle VI aC en una petita illa davant de la costa del golf de Roses (Palaia Polis, ciutat antiga), tot i que després es van desplaçar a terra ferma per fundar el que es coneix com la Neàpolis, ciutat nova. L’any 218 aC, el port emporità va servir de punt d’entrada a la Península per a les tropes romanes en la seva lluita contra l’exèrcit cartaginès. Entre els segles VI aC i V dC, Empúries ha estat port, enclavament comercial, colònia occidental de Grècia, primer campament romà de la Península, pròspera ciutat romana...

Les ruïnes gregues actuals pertanyen a la ciutat d'època hel·lenística. Durant la visita hi anirem trobant els recintes d'Asclepi i Serapis, la petita indústria on s'elaboraven conserves i salses de peix, l'Agorá o plaça pública i les restes de paviment d'una sala de banquets amb una inscripció en grec.

D’època romana destaca la Domus 1 amb els mosaics que decoraven el terra, la Insula 30 (zona ocupada per les termes públiques de la ciutat), el Fòrum, les restes de la Basílica i la Cúria i les tabernae o botigues.

A mig camí de l'itinerari es pot visitar el museu monogràfic de les excavacions d'Empúries que custodia l’excepcional escultura original d’Asclepi trobada al jaciment.

Es tracta doncs d’un espai privilegiat per entendre l’evolució de l’urbanisme grec i romà i un punt d’inflexió en la història de la Península Ibèrica. Actualment és una de les seus del Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Planifica la visita

Què puc fer?

Descobreix de manera lúdica i divertida l'antiguitat grecoromana amb les nombroses activitats programades al jaciment d’Empúries:

-Visites guiades a la ciutat grega i romana.
-Activitats familiars.
-Visites teatralitzades.
-Conferències.
-Cursos, congressos i jornades.
-Espectacles i concerts.

Serveis
Lloguer d'espais
Horaris
Del 16 de febrer al 31 de maig
De dilluns a diumenge, de 10 a 18h
 
De l’1 de juny al 30 de setembre
De dilluns a diumenge, de 10 a 20h
 
De l’1 d’octubre al 15 de novembre
De dilluns a diumenge, de 10 a 18h
 
Del 16 de novembre al 15 de febrer
De dimarts a diumenge, de 10 a 17h
 
Horaris especials: els dies 24, 26 i 31 de desembre, el museu tanca a les 15h
Tancat: els dies 25 de desembre i 1 de gener, i tots els dilluns entre el 15 de novembre i el 15 de febrer
 
Horaris especials de Setmana Santa: de 10h a 19h. Les taquilles del museu tanquen mitja hora abans del tancament del recinte.
Preus
El preu inclou la visita al jaciment, al museu* i l'audioguia pel públic individual (adults i infantil)
*Actualment no es disposa de plataforma elevadora d'accés al museu per persones amb mobilitat reduïda, disculpin les molèsties.
 
Entrada general: 6 €
Majors de 65 anys: 4 €
Menors de 16 anys: gratuït
 
Entrada reduïda: 4 €
Persones jubilades i pensionistes, titulars del Carnet Jove de 16 a 30 anys, estudiants amb el Carnet d'Estudiant Internacional, persones posseïdores del Carnet de Família Nombrosa o Monoparental
 
Entrada gratuïta:
Persones aturades, membres de l’ICOM (International Council of Museums) o de l’ICOMOS (International Council of Monuments), membres de l’Associació de Museòlegs de Catalunya, professors d’ensenyament reglat (acreditats per la direcció del seu centre), guies turístics degudament acreditats, persones amb el certificat de discapacitat (i el seu acompanyant si la targeta acreditativa ho indentifica), famílies d'acollida degudament acreditades.
 
L'últim dimarts de cada mes entre els mesos d’octubre a juny.
 
Els professionals de premsa acreditats en exercici de la seva feina, que hagin comunicat prèviament per escrit la seva visita al museu. 
 
Grups escolars: Gratuït durant tot l'any
Grups: 4,50 €
Pels grups (+10 pax.) és imprescindible la reserva prèvia tant per l'entrada com per les visites guiades al jaciment i al museu.
 
Preus especials i descomptes per agències i intermediaris turístics, consulteu al servei de reserves.

Més informació i reserves al correu reservesempuries@gencat.cat i al telèfon 972 77 59 76 (De dilluns a divendres de 8h a 15h)

Venda d'entrades
A les taquilles del museu fins a mitja hora abans del tancament del jaciment.
Contacte

MAC Empúries
C. Puig i Cadafalch s/n
17130 Empúries-l'Escala
Tel. (+34) 972770208

Veure localització
On menjar i dormir?