Coll del Moro | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Coll del Moro Emplaçament estratègic dels ilercavons
T
A la confluència entre el Baix Aragó i la desembocadura de l’Ebre, hi trobem un jaciment ibèric molt singular. I és que conserva una gran torre en el punt més alt del recinte, testimoni del seu moment de més esplendor (l’assentament ja existia pels volts de l'any 600 aC. Tot i així va ser al segle V aC quan es va fortificar). Però no només això. El Coll del Moro és un dels pocs poblats ibèrics de Catalunya dels quals es coneix i es pot visitar la necròpolis.

Situat en un punt estratègic de la Ilercavònia, des de l’assentament es controlaven els fluxos d’intercanvi comercial entre la costa i les terres de l’interior. És significatiu que dins del poblat s’hagi localitzat un taller destinat a la transformació del lli i a la manufactura de teixits.

La necròpolis, amb tres àrees d'enterrament, data aproximadament d’entre els anys 800 i 450 aC. i sembla que hauria coexistit amb el poblat en la seva fase més primitiva. Aquest va estar ocupat fins al segle I dC.

El jaciment del Coll del Moro forma part de la Ruta dels Ibers.

Planifica la visita

Què puc fer?
La visita al jaciment es fa únicament amb reserva prèvia mitjançant correu electrònic a reservesmonuments.acdpc@gencat.cat o trucant al telèfon 977 638 556.
Contacte
Coll del Moro
Carretera Nacional 420, km 795.5
43780 Gandesa (Tarragona)
Tel. (+34) 977420910 Veure localització
On menjar i dormir?