Col·legiata de Sant Pere d'Àger | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Col·legiata de Sant Pere d'Àger Senyors i clergues al servei de la conquesta cristiana

Enmig de la vall d’Àger s’alça l’antiga canònica de Sant Pere, un dels conjunts més importants del romànic català. Envoltades per una muralla i situades en un punt estratègic que domina tota la vall, les seves pedres porten escrita una part de la història de la conquesta cristiana.

L’origen del conjunt el trobem en el castell aixecat pels àrabs. La vall d’Àger, així com la majoria de les terres de Lleida, va quedar sota el domini islàmic a principis del segle VIII. I no va ser fins al segle XI que els cristians, comandats per Arnau Mir de Tost, van ocupar la fortalesa. Arnau Mir i la seva muller Arsenda van convertir el castell en el seu centre polític i residència i van ordenar la construcció de l’església de Sant Pere, que ben aviat va acollir una comunitat de canonges.

El conjunt comprenia diversos edificis provinents de construccions, transformacions i estils diversos: l’església, amb una part més antiga que configurava la cripta, el claustre romànic, que al segle XIV se substituiria per un d’estil gòtic per ordre de Pere I, comte d’Urgell, i dependències gòtiques, reformades en alguns casos per adaptar-les als nous estils, com el refectori renaixentista.

Després d’una època d’esplendor, en gran part al privilegi de l’exempció episcopal, el conjunt va entrar en decadència al segle XV a causa del despoblament de la vall d’Àger i la guerra contra Joan II. Al segle XVI Sant Pere d’Àger es va secularitzar i es va convertir en col·legiata. Posteriorment quedaria ensorrat sota els cops de guerres, setges i saquejos (Guerra dels Segadors, Guerra de Successió i Guerra del Francès, entre d’altres).
Actualment es poden trobar ornaments i pintures murals al Museu Nacional d’Art de Catalunya, al Museu de Lleida Diocesà i Comarcal i als Estats Units.

La Col·legiata de Sant Pere d’Àger forma part de l'escapada 'Descobrint Àger'.
Autors de les fotografies: Galazan, Rotatebot i Josep Renalias.

Planifica la visita

Què puc fer?
  • No et perdis les visites guiades de 45 minuts a la Col·legiata de Sant Pere d’Àger i el joc de pistes que ofereix el conjunt per als més petits. 
  • Podràs complementar el descobriment de la Col·legiata de Sant Pere amb la visita al MNAC i al Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, on s’hi conserven capitells romànics, pintures murals i un valuós conjunt de peces d’escacs d’Arnau Mir de Tost.
Horaris
Març, abril, setembre i octubre
Visites guiades en torn de tarda els dissabtes a les 16.30h i a les 17.30h

Maig, juny, juliol i agost
Dissabtes a les 19h i a les 20h

Novembre i desembre
Dissabtes a les 16h

De març a desembre
Diumenges i festius, visites guiades en torn de matí a les 11.30h i a les 12.30h
Preus
General: 4,50€
Reduïda: 2,50€

Tenen dret a la tarifa reduïda:
  • Menors de 16 anys
  • Titulars del Carnet jove
  • Carnet d’estudiant
  • Visitants que presentin l’entrada al Centre d’Observació de l’Univers del mateix dia o del dia anterior

Tenen dret a gratuïtat:
  • Menors de 5 anys

Casos especials:
  • Visites en grup a mida (mínim, sis persones)
Contacte
Col·legiata de Sant Pere d'Àger
Carrer Sant Pere, 10,
25691 Àger (Lleida)
Tel. (+34) 973455004 / (+34) 606251476
visitescultura@ager.cat
Veure localització
Materials per a la visita