Catedral de Santa Maria de Tortosa | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Catedral de Santa Maria de Tortosa Un temple gòtic als peus de l’Ebre
Un imponent edifici prop del riu Ebre és testimoni des del segle XIV de la història de Tortosa. La catedral de Santa Maria és, juntament amb el castell de la Suda i els Reials Col·legis, el conjunt arquitectònic més destacat de la ciutat.
 
En el mateix emplaçament que van ocupar successivament el fòrum romà, una mesquita i una catedral romànica, s’aixeca l’actual catedral de Santa Maria, que es va començar a construir el 1347 seguint el preceptes del gòtic més clàssic. Tot i així, inclou elements constructius posteriors com la façana barroca acabada el 1757.
 
Del conjunt en destaquen la nau central i el claustre, amb una important mostra de lapidari, i la capella de la Mare de Deu de la Cinta, d’estil barroc.
 
Alhora, no es pot passar per alt el ric patrimoni pictòric i escultòric que ha tingut la catedral de Tortosa començant pel retaule de la Mare de Déu de l’Estrella (segle XIV) que presideix l’altar major. Altres retaules gòtics han ocupat les parets de la basílica com el de la Mare de Déu dels Àngels, de Pere Serra (actualment al MNAC), o el de la Transfiguració, atribuït al taller de Jaume Huguet.
 
Aquest últim és una de les obres estrella del Museu de la Catedral, que mostra prop de 200 peces de l’art religiós acumulat durant nou segles. S’hi poden veure pintures, escultures, tapissos, objectes d’orfebreria i una valuosa col·lecció de còdexs.

Planifica la visita

Què puc fer?
El Bisbat de Tortosa organitza visites culturals a la catedral i l’exposició permanent. I si vols una de les millors vistes de la catedral, la tindràs des del castell de la Suda.
Horaris
Preus
Contacte
Catedral de Tortosa
Porta de Palau, 5
43500 Tortosa
Tel. (+34) 977446110 Veure localització
On menjar i dormir?

Més informació

Històries del patrimoni

La catedral invisible

Una recreació en 3D MAX sobre la façana barroca a escala real de la catedral de Tortosa. Variació monumentalista del segle XVIII que mai es va dur a terme. Basada en documents i dibuixos oficials.