Diada dels Raiers La festa popular del Noguera Pallaresa
Des del 1979, cada primer cap de setmana de juliol l’Associació de Raiers de la Noguera Pallaresa aprofita que és el moment de l’any que més aigua baixa per celebrar la Diada dels Raiers. Aquesta jornada serveix per homenatjar aquest antic ofici dedicat al transport fluvial que ha estat històricament molt important en l’economia del Pallars.
El de raier era un ofici dur i arriscat, que consistia en transportar la fusta dels Pirineus a les terres planes del litoral aprofitant el corrent dels rius, mitjançant els rais. La gran festa popular que els recorda comença, precisament, amb la construcció d’aquesta embarcació tradicional: els troncs –col·locats l’un al costat de l’altre–, els travessers de roure, les redortes de bedoll, els timons i els dos rems que permetran dirigir el rai. Per últim, s’hi planta l’estatge on es penja el fato, és a dir la roba seca, el menjar i la bota de vi.
Diumenge al matí té lloc el plat fort de la Diada: la baixada dels rais pel Noguera Pallaresa. A partir de les 11 els raiers, vestits d’època, cobreixen el tram de 5 quilòmetres entre la Presa de la Llania i el Pont de Claverol. A les ribes del riu s’hi aplega multitud de gent i a l’arribada no hi falta la música i el tradicional dinar de germanor per tancar la jornada.
L’any 2003, la Diada dels Raiers va ser declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional i cada any aplega milers de persones que mantenen viva la memòria d’aquest ofici tradicional.
Planifica la visita
Què puc fer?
Durant tot el cap de setmana de la Diada se celebren activitats vinculades a l’ofici dels raiers, com el Concurs de Barranqueig (conducció de troncs pel riu) o el lliurament de la Ganxa d’Or, guardó que reconeix a persones i institucions que col·laboren en el fet raier.