Hospital de Cervelló | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Hospital de Cervelló
T
L’Hospital de Cervelló, també conegut com Hospital d’Olesa i Hospital de Bonesvalls, és un dels hospitals medievals més ben conservats de Catalunya. Es tracta d’una obra de transició del romànic al gòtic, construïda a mitjans del segle XIII per la família Cervelló. Va mantenir la seva activitat fins el segle XIX.

L’edifici de l’Hospital s’integra en un conjunt emmurallat format per una capella, una torre de defensa, un pati i construccions annexes. La nau principal acollia els malalts i pelegrins que viatjaven pel Camí Ral de Barcelona a Vilafranca. El primer pis es recolza sobre quatre arcs diafragma apuntats i el segon culmina amb un sostre a dues vessants cobert amb teula àrab.

L’estil romànic tardà del conjunt es pot apreciar en la forma de mig punt dels portals i la volta dels baixos de la torre. L'estil gòtic, també amb influència romànica, es pot observar al campanar i era característic dels edificis dels ordes mendicants del segle XIII. Al costat de la seva muralla es va fundar la població de la Pobla de Cervelló, actualment coneguda com Barri de l’Hospital.