La Patum | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
La Patum Música, foc i pólvora
Patrimoni de la Humanitat
T

Durant la Setmana de Corpus la capital del Berguedà es transforma amb la celebració de la Patum, una festa popular única a Catalunya que s’ha mantingut pràcticament sense cap interrupció des del segle XV.

L’origen d’aquesta tradició, que l’any 2005 va ser inscrita per la UNESCO a la Llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, es remunta als entremesos, representacions parateatrals que formaven part de les processons medievals del Corpus.

Els dies centrals de la celebració són el dijous i el diumenge. Al migdia la Patum és més reposada i solemne, mentre que la de la nit és més festiva i participativa. Els principals personatges i moments de la festa són el tabal, els turcs i cavallets, les maces, la guita, l'àliga, els nans vells, els gegants, els nans nous, els plens i el tirabol.

El moment culminant de la Patum són els plens, que converteixen la plaça Major de Berga en un infern de foc. Els principals protagonistes de la festa ballen seguint el ritme del tabal i de la música que Joaquim Serra va composar a finals del segle XIX.

Planifica la visita

Què puc fer?

Banya't en foc amb la música del tabal en ple salt de plens, salta l'últim tirabol o balla amb la guita, l'àliga i els nans en una de les festes més espectaculars que hi ha a Catalunya. Cada any, els actes centrals de la Patum se celebren durant la setmana del Corpus, de dimecres a diumenge, a la ciutat de Berga, capital de la comarca del Berguedà.

Contacte

Oficina de turisme Ajuntament de Berga
C. dels Àngels, 7
08600 Berga (Barcelona)
Tel. (+34) 938211384

Veure localització
On menjar i dormir?

Més informació

Històries del patrimoni

Patrimoni de la Humanitat

En aquest vídeo de la UNESCO es mostren les raons per les quals La Patum figura a la seva llista de Patrimoni Oral i Immaterial