Mines de Gavà | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Mines de Gavà L'or verd de la prehistòria
T

Amb 6.000 anys d’antiguitat, les Mines Prehistòriques de Gavà són el conjunt miner amb galeries més antic d'Europa. Estaven dedicades a l’extracció de variscita (o cal·laïta), un mineral semipreciós que s’utilitzava per fer peces de joieria.

A banda de la complexa xarxa minera que el forma, el jaciment destaca per les restes arqueològiques que s’hi han trobat, que reflecteixen el context socioeconòmic i cultural del Neolític a la Península Ibèrica. Eines de pedra, os i fusta (encara no coneixien els metalls), fragments de ceràmica i restes de materials constructius són alguns exemples d’aquests vestigis neolítics.

Un dels objectes més destacats és la Venus de Gavà, una figura antropomorfa de ceràmica negra; es tracta d’una peça incompleta i trencada en diferents fragments, dels quals es pot deduir una forma femenina, d’estructura simètrica i desproporcionada, amb ulls en forma de sols i amb les extremitats superiors recolzades sobre un ventre prominent. La Venus de Gavà podria ser la imatge d’una deessa de la fertilitat i constitueix una de les poques representacions religioses del neolític existents a la Península.

Les manifestacions artístiques (la Venus i les joies) i la complexitat de les mines posa de manifest que els habitants de la zona formaven una societat avançada i amb sòlides creences religioses.

Planifica la visita

Què puc fer?

El Parc Arqueològic Mines de Gavà ofereix als centres educatius una experiència única per aprofundir en la prehistòria. Fins i tot podran endinsar-se en una reproducció de la mina de variscita.

Serveis
AccessibilitatLloguer d'espais
Horaris
Preus
Contacte

Parc Arqueològic Mines de Gavà
C. de Jaume I, 7
08850 Gavà (Barcelona)
(+34) 932639650

Veure localització
On menjar i dormir?

Més informació

Històries del patrimoni

Baixem a la mina

Fem una visita guiada pel Parc Arqueològic Mines de Gavà, una història de fa 6.000 anys en un espai innovador.