Pintures rupestres de Cocó de la Gralla | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Pintures rupestres de Cocó de la Gralla Un conjunt d’arquers excepcionals
T
Les pintures rupestres del Cocó de la Gralla, amb més de 8000 anys d’antiguitat, van ser descobertes el 2004 per un veí de la zona, però fins deu anys després no es va informar les autoritats de la seva existència.
 
Les pintures estan situades al Parc Natural dels Ports, al barranc de Montpou, al municipi de Mas de Barberans (Montsià) i constitueixen una troballa extraordinària: hi trobem un tipus de figures que no havien estat documentades a Catalunya fins al 2018.

El conjunt de pintures està format per 69 figures d’estil llevantí o naturalista, entre les que es poden observar 27 arquers, 4 figures humanes o 3 cabres; algunes porten ornaments, com ara plomes. En destaquen dues fileres d’arquers a la carrera, així com diversos animals i petjades, que formen una possible escena de cacera. Aquestes figures fan d’aquest conjunt un dels més excepcionals que es conserven a Catalunya.

Planifica la visita

Què puc fer?
Les pintures rupestres es poden visitar de manera lliure i gratuïta sense accés al recinte seguint un itinerari senyalitzat. Amb aquesta opció no es pot entrar al jaciment però les pintures es poden veure des del camí.
 
També s’ofereixen visites guiades accedint al recinte. Per les visites guiades cal fer reserva prèvia.
 
Tot i que la dificultat és baixa, les pintures es troben al cor del Parc Natural dels Ports i es recomana portar calçat còmode. En cas de realitzar la visita de forma lliure cal extremar la precaució en època de caça.
 
Visites guiades:
Hi ha dues possibilitats de poder visitar les pintures rupestres amb visita guiada: una és mitjançant les vuit visites programades anuals i l’altra és mitjançant una visita a la carta segons disponibilitat dels professionals.
Per les visites guiades programades cal fer inscripció prèvia des de la web del Museu de la Pauma.
Per les visites guiades cal fer reserva prèvia contactant amb el Museu de la Pauma mitjançant un correu a: info@cdrmuseudelapauma.cat o trucant al 977053778.
 
Les visites s’inicien al Museu de la Pauma amb la contextualització del conjunt pictòric sobre el calc de les pintures (20 min). Després cal anar en cotxe particular fins al jaciment del Cocó de la Gralla (10 min en cotxe i 25 min a peu per camí de pedra amb cert pendent fins al jaciment). La durada total de l’activitat és de 2 h i 30 min aprox. La visita està conduïda per una historiadora de l’art.

Horaris
Les dates i horaris de les 8 visites guiades programades anuals es poden consultar a la web del Museu de la Pauma.

Preus
Visita guiada:
Adults: 5 €
Infants de 6 a 12 anys i jubilats: 3 €
Menors de 5 anys: gratuït
 
Visita guiada a la carta:
120 €, màxim 20 persones

Contacte
Punt de trobada: Centre de Desenvolupament Rural - Museu de la Pauma
C/ Clavell, 52
43514 Mas de Barberans (Montsià)
 
Telèfon: 977 053 778
Correu electrònic: info@cdrmuseudelapauma.cat
Veure localització

 

Veure localització