Salvador Dalí | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Salvador Dalí El geni irreverent
T
El moviment del surrealisme no es pot entendre sense l’univers personal de Salvador Dalí (1904-1989). El pintor de Figueres (Alt Empordà) va ser un artista total que també va deixar la seva empremta única en àmbits tan diversos com la literatura, l’escultura, la moda, la joieria, la decoració o el teatre. Fins i tot en el cinema va col·laborar amb Buñuel, Walt Disney o Alfred Hitchcock.

Famós per les seves excentricitats i una personalitat desbordant i provocadora que no deixava indiferent, des de ben jove va ser conegut pel seu talent pel dibuix, d’un perfeccionisme fotogràfic i una imaginació trencadora. Marcat des dels 25 anys per l’amor a Gala, la seva musa, la seva obra destaca pel seu caràcter oníric, i un misteriós i pertorbador simbolisme on conviuen rellotges tous, elefants de potes llargues, ous, formigues, caragols i llagostes.

La seva hiperactivitat creadora la va plasmar en més de 1.500 pintures. La seva obra, d’una originalitat i qualitat innegable, va partir del noucentisme (Noia a la finestra, 1925) i, després d’una etapa amb influències cubistes, va adoptar el que ell va anomenar activitat paranoicocrítica, que va donar lloc a les seves obres més conegudes: Cistell amb pa (1925), La sang és més dolça que la mel (1927), El gran masturbador (1929), El joc lúgubre (1929), Persistència de la memòria (Rellotges tous) (1931), Retrat de Gala (1931), El naixement dels desigs líquids (1932), Construcció tova amb mongetes bullides (1936), Autoretrat amb bacó fregit (1941), diverses variacions sobre el tema de L’àngelus de Millet, etc.

L’estada a Itàlia durant la Guerra Civil va despertar en l’artista una fascinació pels temes religiosos, històrics i al·legòrics: Temptació de sant Antoni (1947), Leda atòmica (1949), La Mare de Déu de Portlligat (1950), El Crist de sant Joan de la Creu (1950), Batalla de Tetuan (1962), etc. En aquest període va experimentar amb jocs visuals (Cignes reflectits en elefants (1937), Mercat d’esclaus amb l’aparició del bust de Voltaire (1940)), que evolucionarien cap a les pintures estereoscòpiques com La cadira (1975).

Després de la mort de Gala (1982), Dalí va deixar la seva residència a Portlligat per instal·lar-se a Púbol, on va viure retirat de la vida pública. És un dels artistes catalans més coneguts i admirats a tot el món. Bona part de la seva obra es troba al Teatre-Museu Gala Salvador Dalí de Figueres i al Museu Reina Sofia, tot i que museus com el MoMA i el Metropolitan Museum of Art de Nova York custodien obres seves. Des del 2009 es pot veure a Berlín l’exposició permanent Dalí - Die Ausstellung i el 2011 es va inaugurar el The Dalí Museum a Saint Petersburg (Florida).