Temple Romà de Vic | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Temple Romà de Vic Els vestigis amagats de l’antiga Ausa
T
El 1882, quan es va enderrocar el castell romànic dels Montcada al nucli antic de Vic, van aparèixer entre la runa les restes d’un temple romà. Era l’antic temple romà d’Ausa i estava conservat en magnífiques condicions. L’edifici data del segle II, després de la conquesta romana d’Hispània. La seva reconstrucció va durar 77 anys (1883-1959), però actualment és un dels dos únics temples romans a tot Espanya que es conserven pràcticament complets.

El temple, construït sobre un pòdium, consta d’una cel·la i un atri amb 8 columnes. Es van trobar gairebé íntegres dues de les parets de la cel·la. Un capitell, un tros de fust de columna i els fragments originals del frontó localitzats entre la runa van permetre reconstruir l’exterior del monument.

El castell que ocupava l’espai del temple va ser construït el 897 per Guifré el Pilós i a partir del segle XI va ser propietat i residència de la família dels Montcada que va reaprofitar les quatre parets del temple per construir-hi el pati central del castell. Després es va utilitzar l’edifici com a residència del veguer, seu de la cúria reial, graner de la ciutat i, finalment, presó i pedrera. Al segle XIX havia perdut per complet el seu aspecte de fortalesa i s’havia convertit en un feréstec casalot. Actualment encara es conserven part de les voltes i parets del castell dels sectors nord i ponent. 

Planifica la visita

Què puc fer?
Busca en el fust de cada una de les 8 columnes de l’atri el nom gravat d’un vigatà il·lustre. El fust original trobat entre les runes està integrat en la columna dedicada a Serra i Campdelacreu, com a homenatge al descobridor del monument. 
Horaris
Dilluns tancat
De dimarts a dissabte: 11- 13h i 18 -20
Diumenges: 18-20

Contacte
Carrer del Pare Xifré, 2
8500 Vic
Barcelona
Tel. 93 886 21 00 Veure localització